pondělí 8. května 2017

RECENZE: FURminator®


Název FURminator je hojně skloňovaný ve všemožných diskuzích, a tak jsem byla trochu skeptická, zda dokáže dostát svému jménu. Ovšem nebudu zapírat, že mě neodrazovala především jeho cena. A tak když se objevila možnost testování FURminatoru, neváhala jsem a přihlásila se. Zde máte naší recenzi verze Medium pro dlouhou srst. 


Prvotní myšlenku k vyvinutí FURminatoru dostala profesionální kadeřnice psů, která hledala způsob, jak se vypořádat s línáním psů. Poté, co vyzkoušela snad všechny na trhu dostupné prostředky, uznala, že neexistuje žádný nástroj, který by odpovídal jejím představám, a tak se rozhodla jej vyvinout spolu se svým manželem. A tak vznikl FURminator, který dokáže vyčesat i podsadu a tím omezit nepořádek, vzniklý vypadáváním chlupů. A zoufat nemusí ani majitelé koček či drobnějších domácích mazlíčků, na trhu jsou totiž k dostání i verze právě pro ně.

V minulosti jsem vyzkoušela hned několik různých hřebenů a kartáčů, ale žádný mi jednoduše nevyhovoval. Jako první jsem pořídila na doporučení v chovatelských potřebách takový ten klasický kartáč, který ovšem vezme jen na povrchu uvolněné chlupy, ale není možné s ním vyčesat podsadu. Pak jsem zkusila další, jakýsi kombinovaný kartáč, ale taktéž bez většího úspěchu. A když už jsem našla hřeben, který je schopný alespoň částečně vyčesat podsadu, tak bylo zase potřeba být velmi opatrná, protože hrozilo poranění kůže a navíc, dle reakcí Moja, bylo vyčesávání dosti nepříjemné.

S hrablem se mi moc dobře pracovalo, jelikož je pohodlné na držení, opravdu plynule klouže po srsti a nijak se v chlupech nezadrhává ani je nevytrhává, což naši čtyřnozí parťáci jednoznačně ocení. Je třeba si zvyknout, že se hrablo velmi rychle zaplní, takže po dvou, maximálně třech projetích srstí musíte hrablo očistit (alespoň v našem případě). Ovšem vyčesaná srst se z hrabla velmi snadno sundává, takže přidělané „udělátko“ na samočistění ani není třeba (zvláště u menších velikostí FURminatoru). Co mi malinko vadilo, byl fakt, že hrablo nepojme úplně všechny uvolněné chlupy, zvláště pak ty z podsady, a pak se vám kolem ruky vznášejí chomáčky chlupů, které jsou dosti otravné (ale to jsem zažila zatím u všech hřebenů a kartáčů, takže pro mě žádná změna).

Ačkoli hrablo vypadá ostře, nepoškozuje kůži ani srst psa

I po krátkém vyčesání byla Mojova srst viditelně lesklejší, což mě příjemně překvapilo. Další věc, co mě překvapila, bylo množství vyčesaných chlupů. Mojo totiž není ten typ psa, ze kterého ty chlupy češete a češete a přitom vůbec neubývají. Naopak, zatím vždycky jsem z něj vyčesala jen opravdu malé množství chlupů (kromě asi jednoho případu někdy před zimou). I z testovacího kratšího česání z Moja zbyla vcelku velká kopička chlupů, především z podsady. Dokonce, i když jsem jej po týdnu opět vyčesávala, tentokrát důkladněji, tak chlupů bylo ještě více. S čím jsem se u Moja již delší dobu potýkala, bylo prapodivné shlukování chlupů z vnější strany zadních nohou. Z mě neznámého důvodu se mu zde chlupy začaly podivně kroutit a vypadaly zacuchaně a velmi nekvalitně. S tímto problémem si nedokázal poradit žádný z hřebenů ani kartáčů tak, aby pět minut po česání chlupy nezaujaly předchozí „uskupení“. A musím říci, že FURminator tento problém zvládl vyřešit o něco lépe, ačkoli bohužel ne úplně.


Ráda bych zdůraznila, že FURminator skutečně nenarušuje srst. I když se na první pohled může zdát, že je hrablo ostré, tak srst neřeže. Stejně tak nenarušuje ani kůži psa. Samozřejmě je potřeba pracovat s citem a na hrablo nijak netlačit, aby nedošlo k poranění psa, zvláště pak na citlivějších místech, jako je např. břicho.

Mimo jiné jsem i zjišťovala, jak na tom jsou levnější napodobeniny FURminatoru a asi nebude překvapením, že i zde cena hovoří za vše. Nejčastějším neduhem napodobenin je ostrost hrabla, které nejenže řeže srst, ale způsobuje i zranění na kůži psa. Takže i zde je lepší si připlatit a zakoupit si originál. I samotný výrobce FURminatoru se snaží proti napodobeninám bojovat a na oficiálních stránkách furminator.com můžete vyplnit formulář, pokud máte podezření na padělání produktů této značky.



Pokud hledáte hřeben, který dokáže vyčesat nejen uvolněné chlupy, ale i podsadu, nenaruší srst ani kůži a zároveň nebude psíkovi česání nepříjemné, sáhněte po FURminatoru. Je to další z případů, kdy se opravdu vyplatí si připlatit a koupit si kvalitnější výrobek. Stojí sice necelých 600 korun, ale věřím, že vám vydrží dlouhá léta. Za sebe mohu říct, že tato investice se rozhodně vyplatí.


Moc děkuji Blogerky.cz za poskytnutí FURminatoru pro tuto recenzi :)

4 komentáře:

  1. Veľmi sa mi páči, že si do príspevku pridala fotku pred a po. A navyše, že si opísala výhody aj nevýhody tohto produktu. My máme krátkosrstého pitbulla, ktorého nezvykneme česať. No práve teraz hľadáme nejaký hrebeň aj na krátku srsť, ktorý by bol pre ňu príjemný. Určite sa nechám inšpirovať :)

    www.lifi.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za koment :) těší mě, že se recenze líbí...furminator se vyrábí i pro psíky s krátkou srstí, tak zkus ten...případně dej vědět, co jsi nakonec vybrala a jak jsi spokojená :)

      Vymazat
  2. FURminator máme taky a je docela fajn, ale co je ještě mnohem lepší, tak masážní rukavice na vyčesávání srsti. Psa hladím a zároveň ho vyčesávám, takže ideální kombinace :-) . Je to mnohem rychlejší a hlavně pohodlnější, než držet v ruce nějaký hřeben který je zvířecími chlupy hned ucpaný.

    OdpovědětVymazat

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji