sobota 20. dubna 2019

REPORT: FOR PETS 2019


For Pets, veletrh chovatelských potřeb aneb ráj pro nadšené pejskaře, kočkaře, koňáky a další chovatele (a peklo pro jejich peněženky). Pro mě osobně je to jedna z nejoblíbenějších akcí, na kterou vždycky ráda zajdu. Poslední dva roky byly menším zklamáním, ale i tak jsem se tam letos byla opět podívat…dvakrát.


Loňský ročník mi přišel poněkud nudný, kromě toho, že přibyly dvě haly zaměřené na koně, tak v části For Pets nebylo nic moc nového. Stánky byly stejné, nabízené zboží bylo stejné, takže jsem letos měla obavy, jestli to vůbec bude stát za to….stálo. Neměla jsem žádné přesné plány, co všechno nakoupím, jediné, za čím jsem šla cíleně byl nějaký doplněk stravy na posílení imunity nebo na podporu trávení od značky Canvit, a možná koupit nějaké pamlsky…no, nakonec sem toho koupila trochu víc (a to jsem se hodně držela, abych nekoupila ještě víc :D ).

Stánky

Asi vám nebudu popisovat všechny stánky, které se na veletrhu nacházely, tím vás nudit nebudu (některé totiž byly nudně stejné jako v předchozích letech). Ale spíš bych ráda vypíchla ty, které nabízely nějaké novinky, měly přátelskou obsluhu nebo zkrátka zaujaly svou kreativitou nebo tím, že byly jednoduše nové. U některých vystavovatelů šlo krásně vidět, že i pejskaři dokážou velké věci a že dokážou být i skvělými obchodníky.

Jako první prostě musím zmínit stánek, který zaujal asi každého, kdo se na For Pets byť jen mihnul – a tím je „stánek“ Pet Farm Family. První den jsem u tohoto stánku koupila pro pana Moja takové speciální pamlsky – speciální v tom, že jsou vyrobeny ze cvrčků. Což bylo prakticky hlavní téma celého stánku – Pets from future a tedy i strava budoucnosti. Součástí expozice byl přepravní kontejner, ve kterém se nacházela jakási laboratoř, kterou jste mohli libovolně procházet (upřímně, já když jsem vešla dovnitř, tak jsem si ze všeho nejvíce připadala jako na některé ze stanic Dharmské iniciativy :D ). Uvnitř se také nacházel únikový modul pro čtyřnožce.


Obsluha stánku byla tak milá a přátelská, že jsem si zde musela něco koupit, a proto jsem se rozhodla pro výše zmíněné cvrččí pamlsky. Což je mimo jiné také znamení toho, že marketéři Pet Farm Family dělají svou práci dobře. I když jsem pamlsky koupila jen ze srandy, tak nikdy dříve by mě to nenapadlo (např. když jsem poprvé viděla granule vyrobené z hmyzu, tak jsem si ťukala na čelo). Ale to, jak to podala právě tato parta lidí, mě z nějakého důvodu přesvědčilo, abych je zkusila. Tohle mé nadšení ale pan Mou už nesdílel…první kousek vzal do papule a hned ho vyplivnul, a další odmítal vůbec do papuly vzít ( :D hold pán není žádný mileniál, ale stará škola). Ale proto, že se mi líbí, co tahle parta dělá a to jak to dělá, tak jsem se rozhodla druhý den koupit jiné pamlsky, nějaké z masa. Nakonec volba padla na baranicu…a ta prý podle všeho chutná naprosto skvěle. Takže mise splněna.
Musím říct, že tihle nadšenci by měli jít mnohým prodejcům příkladem. Co si já pamatuji, tak na For Pets byli už po několikáté a pokaždé byl jejich stánek jiný. Ačkoli většinu nabízeného zboží mají stejnou, i některé části stánku byly stejné, tak stánek jako celek byl jiný, oživený, atraktivní, kreativní a zkrátka lidi zaujal.

Další perličkou veletrhu byl bezpochyby stánek dogfriendly kavárny Løype. Tato kavárna byla otevřena loni v listopadu a od té doby se stala asi nejoblíbenější kavárnou mezi pejskaři…a to zcela zaslouženě. Kavárna byla vybudována komunitou lidí, kteří se věnují canicrossu a podobným sportům a proto zde můžete nakoupit i veškerý sortiment, který k nim potřebujete. Proto byl i na jejich stánku k vidění (a také ke koupi) veškerý sortiment značky Non-stop dogwear a také krmivo značky Kaniko, vše jste mohli se svým psíkem vyzkoušet, poradit se s milou obsluhou a na závěr si dát dobrou kávu nebo něco dobrého na zub. No, co si přát víc? :) Každopádně, jestli jste se na For Pets nedostali, určitě tuto kavárnu navštivte, je skvělá.

Království hraček

Další stánek, který musím zmínit, je Brit. Ten byl pochopitelně rozdělený na část Brit a část Carnilove. Nejdříve jsme se zastavili na té Brití části, kde jsme okoukli receptury novější řady Fresh. Ta mě totiž nedávno poměrně zaujala a přemýšlela jsem, že bychom jí s Mojem zkusili. Tak jsme poprosili o vzorečky receptur, které mě zaujaly, a to krůtí s hráškem a kuřecí s bramborem. To jsem ale ještě netušila, že nové receptury řady Fresh má i Carnilove (kterým jsem v minulosti Moja krmila a byla jsem s ním dost spokojená). Trochu nechápu, jak mi tahle novinka mohla utéct, jelikož podle všeho s ní Brit přišel na trh už v červnu loňského roku, a to nejen s krmivem jako takovým, ale také s pamlsky. Bohužel ale neměli vzorečky těchto nových receptur granulí, tak jsem koupila rovnou malý pytel a dost přemýšlím, že až zkrmíme granule, co teď máme, tak zkusíme zase Carnilove. Vzala jsem příchuť kuře s králíkem a k tomu přibrala i pamlsky, poloměkké kachní s rozmarýnem a křupavé pštrosí s ostružinami (fakt krásně voní!). Granule Mou ještě nechutnal, ale oboje pamlsky mu dle všeho hodně chutnají. Rozhodně bych taky chtěla zmínit milou obsluhu právě na Carnilove části, slečna nám popsala nové druhy pamlsků a i nám ukázala novější receptury granulí a k mému nákupu přidala i klíčenku Brit, což byl takový milý dárek (ostatně to je ta přidaná hodnota stánku na veletrhu).

Nováčci z řad vystavovatelů

Za co jsem moc ráda, je fakt, že se na letošním ročníku objevilo i několik nováčků. Nadšená jsem byla například ze stánku Dog visual, tolik nádherných obojků! Bylo to peklo kolem tohoto stánku pokaždé projít (a beztak jsem se u něj zastavila hned několikrát a kochala se :D ). Skvělý byl také stánek Pamlskového ráje, kde jste mohli pořídit všemožné originální hračky, obojky či vodítka. Dalším nováčkem byl také stánek Zelené Země, který nabízel všemožné konopné produkty pro psy. Ale upřímně, jako nadšenec do všemožných potřeb pro psy bych uvítala mnohem více „menších“ výrobců a prodejců, ale chápu, že zařídit si stánek na 4 dny na veletrhu není úplně levná záležitost. Možná by stálo za zvážení, kdyby pořadatel pro každý ročník vyhlásil soutěž právě pro menší podnikatele a výrobce, ze kterých by vybrali byť i jen jednoho, který by měl pronájem místa zdarma. To by podle mě mohlo veletrh dost ozvláštnit a zpestřit.

Je libo nějaký obojek?

Nové trendy veletrhu

Doba jde dopředu a sociální sítě jsou prostě důležité. To došlo i mnohým vystavovatelům a tak zahrnuli do své expozice i výzvu pro majitele instagramových účtů. Např. u stánků Pet Farm Family a Akinu jste mohli vyfotit svého psíka a když jste fotku přidali na instagram s příslušnými hashtagy, tak vám fotku vytiskli a konkrétně Pet Farm Family fotku přidali i na nástěnku v jejich výzkumném „konťáku“. U stánku Platina jste pak mohli psíka vyfotit s vlaječkou, a přidáním na Instagram se tak zařadit do soutěže o pytel granulí s novou příchutí.

Doprovodný program

V minulých letech jsem si většinou vytipovala části doprovodného programu, které mě zajímaly a dokonce jsem si i nastavovala budík, abych je nepropásla. Letos ale už jsem nějak tuto potřebu neměla, většinu sportů znám, i když na takový nosework bych se ráda podívala, ale asi raději zajdu přímo na nějaký trénink. Přiznám se, že jediné, na co jsem z doprovodného programu koukala, bylo dogfrisbee, jinak jsem zašla akorát do části for horse, protože přeci jen, psí sporty znám, ale koně? To je pro mě jiná podívaná.



Co mě dost mrzí je fakt, že i za ta léta, co na For Pets chodívám, je povrch v ukázkové části stále stejný – koberec, který účinkujícím dost klouže, což je při ukázkách sportů jako je třeba dogfrisbee nebo agility poněkud nešťastné. Nehledě na fakt, že se na tento problém snad každý rok poukazuje, ale změna žádná. K čemu pak je, když si pořadatelé pozvou na ukázky dogfrisbee špičky tohoto sportu, když ty se pak ani nemůžou pořádně „rozjet“, dokonce ani předvést základní triky, protože psíci mají co dělat, aby se nepřizabili a aby sami sebe nějak zkorigovali…a kolikrát nemají problém jen čtyřnožci.

Můj skromný nákup :D

Co říct na závěr? Letošní ročník byl jednoznačně lepší než ten loňský. Rozhodně teď máme celkem slušnou zásobičku pamlsků minimálně na dalšího půl roku. Mojova bedna s hračkami je zas o něco plnější (nebo spíš ještě více přeplněná :D ). A já se rozhodně těším na další ročník…


2 komentáře:

  1. Super článek. Já jsem dlouho ohledně krmiva váhala a nakonec jsem si vybrala granule Brit a našemu Jimmymu chutnají :-) . Chtěla bych se zeptat, jestli nemáte nějakou zkušenost s pamlsky, které se prodávají na čištění zubů? Funguje to, nebo je to jenom marketing? Objevil se nám totiž zubní kámen u psa , tak jsem myslela, že bych je nejdřív zkusila vyčistit pomocí pamlsků, než půjdeme na zákrok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zcela upřímně, já už zkoušela několikeré pamlsky a kostičky na čištění zubů, ale u nás je spíš problém, že jelikož v tom úplně není maso, tak Mojo to odmítá jíst, zvláště pak veškeré kostičky a plátky, které mi přijdou, že nějakou část plaku ze zubu odstranit dokáží.
      Takže já bych asi spíše doporučila čistit zuby enzymatickou pastou a ideálně najít někoho ve vašem okolí, kdo nabízí čištění zubů ultrazvukovým kartáčkem, což se dělá bez anestezie. Můj Mojo má velké problémy s usazováním zubního plaku a tudíž i tvorbou zubního kamene, takže tohle pro nás funguje nejlépe.

      Vymazat