úterý 14. července 2015

RECENZE: Claudia Fugazza - Dělej to po mně


Když jsem se dozvěděla, že vyjde nová kniha o učení psa metodou napodobování, nijak mě to nezaujalo, nemyslela jsem si, že by to bylo nějak výjimečné. Pak jsem ovšem viděla ukázku z DVD, které je součástí knihy a byla jsem překvapená a ohromená a tak jsem si knihu objednala. 


Jako první jsem shlédla přiložené DVD a mé reakce byly jaksi monotónní - udivený výraz, pokleslá brada a hlášky typu: "To jako vážně?" Upřímně i po x knihách, které jsem o učení a výcviku psů přečetla, jsem si nějak nedokázala představit, že by se psi mohli naučit něco tím, že jim to člověk ukáže a pes to pak zopakuje. Není to tím, že bych psy nějak podceňovala nebo je považovala za hloupé, spíše naopak, ovšem v tomto ohledu asi pokulhávala má fantazie.

DVD obsahuje ukázková videa, jak z tréninků autorky s její ČSV Indie, tak i z následných seminářů a skupinových tréninků. Učení touto metodou je na videjích prezentováno hned na několika psech, od rotvajlera po borderku, což hovoří o tom, že napodobovat se dokáže naučit jakýkoli pes. DVD je taktéž doplněno ukázkami chyb, kterým se vyhnout, stejně tak porovnáním špatně provedeného předvedení s tím správným.

Teď k samotné knize. V té se zpočátku dočtete o tom, jak se autorka vůbec k této metodě dostala, co ji k tomu vedlo a jaké byly její prvotní zkušenosti. Následuje krátký popis sociální inteligence psů, krátké info o jejím vzniku apod. Dále pak následuje popis přípravy na výcvik touto metodou, která je rozdělena do dvou základních fází. Když pes zvládá obě tyto fáze, přechází se na učení nových cviků a následně na zavádění nových povelů. Vše je doplněno ilustračními fotografiemi. Popis postupů a jednotlivých fází je krátký a velmi dobře vysvětlený, stejně tak následné učení nových chování, či celých sekvencí.

Závěrečná kapitola se věnuje tématu sociálního učení psů. Jsou zde zkrácené popisy různých studií psího učení doplněné citacemi jejich autorů. Tato kapitola je psána poněkud jiným stylem, který mi silně evokoval chvíle, kdy jsem se pročítala skripty ke státnicím.

_______________________________________________________________________________________________________

Celkově knihu hodnotím naprosto pozitivně, rozhodně tuto metodu s panem Mojem vyzkouším (takže můžete v budoucnu očekávat nějaké video), jelikož si myslím, že touto metodou lze zlepšit vzájemný vztah a psovo vnímání vaší maličkosti, což slibuje i samotná autorka knihy. Takže rozhodně knihu doporučuji všem, kteří se chtějí dozvědět něco nového a chtějí se svým psem vyzkoušet i jiné metody a zůstat u zábavných forem výcviku. 





Žádné komentáře:

Okomentovat