pátek 22. září 2017

TIPY: Tréninkový diář

Jsem ten typ člověka, co je tak nějak ujetý na různé diáře, notýsky, sešitky, lepící papírky, prostě papírenské věci. A nešlo by to bez toho, abych tuto svou ujetost nepromítla i do druhé ujetosti – a tou jsou psi. Když jsem začala s Mojem nějak více fungovat a trénovat, začala jsem přemýšlet o tom, že by to chtělo jakýsi deník či diář, kam si budu zaznamenávat, co jsme kdy trénovali, kdy jsme byli na cvičáku, jak nám trénink šel a podobně. 



Proč si vlastně vést diář?

Důvodů k tréninkovému diáři je spousta:
1. Motivace k práci – můj ohromný problém je ten, že se často nedokážu k ničemu dokopat, a právě můj diář na tréninky mi tak nějak pomáhá v tom sebrat se a jít něco dělat. Kouknu a vidím, že jsem vlastně chtěla trénovat nějaký trik, který Moja bavil a tak se seberu a jdeme cvičit.
2. Přehled o tom, co jste trénovali – díky záznamům v diáři víte, které triky či cviky jste kdy trénovali, což je užitečné např. když se připravujete na některou zkoušku. Takto víte, kolik tréninků jste čemu věnovali, případně, čemu se věnovat v dalších trénincích.
3. Plánování tréninků – není nic horšího, než když jdete trénovat a vlastně nevíte co. Abych tomuto předešla, mám ve svém diáři týdenní plánovač, kam si sepíšu, co chci ten týden trénovat a pak si to rozplánuju do jednotlivých dní.

Plánovač akcí - zde si zapisuji tréninky, semináře a podobně

4. Přehled o průběhu tréninků – díky tomu víte, co vám v které sekvenci šlo nebo naopak nešlo a na co se máte v dalším tréninku zaměřit, na co si dát pozor a podobně. Můžete si také zapisovat myšlenky, co se vám nezdálo, případně co byste v další sekvenci chtěli udělat, vyzkoušet či otestovat.
5. Rozehnání krize – asi každý z nás má občas období, kdy si myslí, že se mu nic nedaří, nikam se s psíkem neposouvá, zkrátka je všechno na nic. Na to existuje skvělý lék – přečtěte si záznamy z diáře půl roku zpět, nebo třeba rok zpět. Díky tomu zjistíte, že vlastně nemáte proč být smutní či demotivovaní, protože uvidíte, jaký kus práce jste udělali, uvidíte, že jste se trápili s něčím, co třeba dnes zvládáte levou zadní, jen prostě momentálně se neposouváte nějakým extra tempem, což ale neznamená, že se neposouváte vůbec.
6. Přehled pro vašeho trenéra – pokud cvičíte pod vedením nějakého trenéra, je diář super věc i pro něj, jelikož může vidět, jak si vedete, co trénujete mimo vaše společné tréninky, jak se vám daří, na co se zaměřit a podobně.
7. Zaznamenání zdravotního stavu psíka – kdy jsem diář opravdu ocenila, bylo, když měl Mojo nějaké zdravotní problémy a já si tak mohla na každý den zapsat, kdy má brát jaké léky, do kdy má mít dietu a kdy máme jít na kontrolu. Před více jak rokem, když měl zánět střev, bych si rozhodně zapsala průběh onemocnění, abych měla přehled (ovšem tehdy jsem to měla načmárané na kusu papíru).

Weekly to-do - zde si rozepisuji, co chci cvičit a to následně rozepisuji do jednotlivých dní

Mé první dva diáře byly obyčejné diáře na denní záznamy, ty mi bohužel ale nevyhovovaly, jelikož někde jsem místo nevyužila, jinde ho zase bylo málo, a celkově byly pro mě poněkud nevariabilní. A tak jsem sedla k počítači a vyrobila si diář vlastní.

Takhle nějak vypadají mé zápisky z jednotlivých tréninků a seminářů, opravdu neskrývám své nadšení pro washi pásky a různé samolepky :D







Na první články jsem si dala přehled celého roku, kam si kroužkuji dny, kdy máme buď nějaký trénink, seminář nebo třeba fyzioterapii. Na dalších stránkách pak mám rozepsané jednotlivé dny u měsíců, kam si tyto akce rozepisuji. Pak následuje týdenní plánovač, který mám rozdělený na dvě části. Do první si sepíšu, jaké triky a co chci ten týden trénovat a to si následně rozplánuji do jednotlivých dní, kde mám taktéž zapsány i jednotlivé akce (tréninky, semináře apod.). Vše si také „odfajfkovávám“, abych věděla, že jsme to skutečně cvičili (znám se :D ). Po týdenním plánovači přichází na řadu dny jednotlivých měsíců, které jsem si odlišila „DIY“ oddělovači s vlastními fotkami (ne, nejsem náfuka! :D ), zde si píšu všechny podrobnější informace o trénincích, poznatky od trenérů, své myšlenky a podobně. Jako poslední jsem si vytvořila stránku, kam si zapisuji semináře, včetně data a místa konání a také trenéra, který seminář vede, abych měla přehled o tom, kde jsme ten rok byli.

Ukázka mého DIY oddělovače na jednotlivé měsíce :) jak jinak než s panem Mojem (ale také dalšími psíky, které jsem fotila)
Na závěr stránka pro zapisování seminářů

Všechny stránky diáře mám vytištěné oboustranně na klasické domácí tiskárně a dané v pořadači formátu A5 budu ráda, pokud vás tento článek podnítí se se svým psíkem čemukoli věnovat a také budu ráda, když mi třeba na mail nebo na facebooku pošlete ukázky vašich tréninkových diářů, pokud si nějaké vedete. Tak tréninku zdar a směle do diářování :)




*tímto vás taktéž žádám, abyste diář nijak neupravovali, neprodávali a nevydávali za svůj, děkuji

31 komentářů:

  1. To je super! Určitě stahuju :D

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně udělané, akorát u mě by to mělo jeden drobný nedostatek - nejsem diářová a nikdy u ničeho takového nevydržím. Ale takovéhle věci se mi hrozně líbí a u ostatních to vždycky hrozně obdivuju, takže si vedu alespoň psí vzpomínkový deník - kde jsme s Larou byly, co jsme kde zažily a tak dál. Jinak moje diáře a plánovače většinou moc hezky nevypadají, spíš je to jen taková změť nesouvislých výkřiků, ze kterých poznám, co jsem chtěla a co mám, ale to je asi tak vše. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám občas problém si to pravidelně zapisovat a pak si vzpomenu až po x dnech a už si ani nepamatuju, co jsme cvičili :D ale na druhou stranu si ráda pročítám, co za problémy jsme měli třeba dva roky zpátky, jelikož s Mojem to prostě není procházka růžovou zahradou, je to pak takový pocit zadostiučinění, že přeci jen jsme něco dokázali :)

      Vymazat
  3. Moc děkuji za diář, my určitě využijeme :) Bylo by možné zaslat i další stránky (plánovač akcí a semináře)? Moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, nejde mi to otevřít v žádném programu. Nějaké tipy? Je šance, že byste mi ho někdo poslali na mail? Předem díky! alena.katze gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soubor je v pdf, takže spíš doporučuji stáhnout program na prohlížení pdf (např. acrobat reader), poslání na mail by nic nevyřešilo

      Vymazat
    2. a ještě jsem tedy zapomněla, že je soubor zazipovaný, takže si stáhněte např. winrar, ten to rozbalí

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Ano, roční přehled je na rok 2018, týdenní přehled je nedatovaný, takže se dá používat kdykoli :)

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,je to určitě super nápad :-) Ale bohužel.mi to nejde otevřít po stáhnutí :-\

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soubor je v pdf, takže jde otevřít v jakémkoli prohlížeči pdf, např. acrobat reader

      Vymazat
    2. a ještě jsem zapomněla, že je zabalený, takže nějaký program na roz-zipování, třeba winRar

      Vymazat
    3. A nemohla by jsi mi to poslat prosím na e-mail ?? Nějak mi to pořád nechce fungovat (terezakaspi@gmail.com)

      Vymazat
    4. Děkuju moc

      Vymazat
  8. Ahoj, mohu tě poprosit o tréninkový deník? Nejde mi ovšem stáhnout, tak jestli mohu do mailu (alinka.mar@seznam.cz) Moc děkuji, Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      mě stažení funguje bez problémů, stačí dát "stáhnout pomalu" a neměl by být problém :)

      Vymazat
  9. Ahoj, prosím tě. Chtěla jsem si diář stáhnou, ale nevím jestli to má být, že se mi ukazují jen dvě stránky a to rok 2019 a týdenní TO DO. Mohla by jsi mi to prosím poslat na mail? (anezka.levakova@gmail.com) Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ano tak je to správně :) přidávala jsem ho už v roce 2019, proto roční přehled 2019 a týdenní přehled, neboli to-do list je univerzální, nedatovaný :)

      Vymazat
  10. Jo tak to jo. Já jsem si myslela, že jsi přidávala více stránek. A moc hezká práce😄

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den,moc se mi ten diář líbí, ale nejde mi stáhnout. Mohli byste mi s tím pomoct?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Případně jestli by to nešlo poslat na mail... Protože o něj fakt stojím. sara.skorepova@icloud.com

      Vymazat
  12. Bohužel už nejde stáhnout můžete mi to poslat na email alrep@email.cz

    OdpovědětVymazat

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji