sobota 23. května 2015

TÉMA: PP vs bez PP - základní informace


Kdyby existoval nějaký žebříček témat, která se nejvíce omílají v diskuzích na různých pejskařských skupinách, pak by na prvním místě bylo jednoznačně téma "PP vs bez PP". Já sama jsem se těchto diskuzí dříve celkem často účastnila, ale upřímně, trochu už mi došla trpělivost a raději ten čas strávím nějak efektivněji, než dohadováním se s lidmi, kteří prostě nejsou ani ochotní se alespoň nad věcí zamyslet. Proto jsem se rozhodla napsat pár článků na toto téma, doufám, že alespoň některé to přiměje se nad touto problematikou zamyslet a třeba i změnit názor.


Co je to vlastně PP?

PP neboli průkaz původu je rodokmen psa, ve kterém najdete jména veškerých předků daného jedince. Je to jednoduše takový rodný list psa.
PP dostane každé narozené štěně z registrovaného vrhu po uchovněných rodičích též s PP. (Pozn. Není zde žádný důvod, proč by některý z potomků nedostal PP. Dříve sice bylo možné, že PP dostalo pouze asi prvních pět štěňat, ale to je dnes již minulostí a PP dostanou VŠECHNA štěňata, ať už jich ve vrhu bylo 5, 10 nebo 15.)
Do PP se zapisují i různé vady, ať již nestandardní zbarvení srsti či očí, předkus či podkus a podobně. Ty, které jdou vidět už u štěňat, nechává zapsat chovatel, vady u dospělých psů jsou zapisovány např. na výstavách. Samozřejmě jsou způsoby, jak některé vady obejít, ale to už je jiné téma.
Nejedná se tedy o žádný cár papíru, který by byl k ničemu, není to ani papír, který by vás nutil účastnit se výstav.

Chovatel vs Množitel

Jaký je mezi nimi rozdíl? Jak je od sebe rozeznat? Ve skutečnosti je to nesmírně snadné.

Chovatel je člověk, který má chovatelskou stanici registrovanou pod ČMKÚ (případně i u organizací jako ISDS a jim podobné). Tento člověk může chovat i více plemen, není nijak omezený, ovšem musí dodržovat jistá pravidla, která určuje klub daného plemene.

Naopak množitel je každý, kdo nesplňuje výše zmíněné body, tedy ten kdo - odchovává bez PP pejsky, nemá registrovanou chovatelskou stanici, neodvádí řádně daně ze svých výdělků, nemá uchovněné psy a feny, nezajišťuje majitelům "odchovů" veškerý servis atp.

Asi si říkáte, do které skupiny patří ti lidé, kteří "dopřejí" své fence alespoň jednou za život štěňata - ano, jsou to též množitelé. Sice se v tomto případě může zdát, že to jsou pouze milí lidé, kteří jednoduše milují svojí fenku a rádi by si nechali jednoho z jejích potomků a ostatní štěňata prodali do dobrých rukou, ale mnohdy jsou to lidé, kteří nemají ani základní znalosti o chovu a genetice psů. Dalo by se zde polemizovat, že pokud novým majitelům dají pejsky pouze za náklady na očkování, tak se přeci nemůže jednat o množitele, s tím nemůžu úplně nesouhlasit. S čím ale zásadně nesouhlasím, je ten hazard, ať už se životem jejich fenky, tak i se životy štěňat. Genetika psů (ostatně jako genetika všech živočišných druhů) je velmi sofistikovaná a kouzelná věc, v mnoha ohledech je i v dnešní době pro nás velkou neznámou. Jako příklad, kam to s těmito sice dobrými úmysly může dojít, bych uvedla zbarvení double merle. Double merle je zbarvení, které je možné vidět např. u border kolií, dlouhosrstých kolií, šeltií a plemen, která jednoduše mají merle zbarvení. Toto zbarvení získáme nakřížením dvou merle jedinců, které je ovšem všemi kluby (alespoň v České republice) striktně zakázáno a to z velmi dobrých důvodů - z tohoto spojení se rodí část vrhu mrtvá, jedinci, kteří přežijí, mají často různé tělesné vady, jako je např. slepota a hluchota, ale nejsou výjimečné i různé degenerace vnitřních orgánů. Jedinci double merle jsou sice krásná stvoření, ale za jakou cenu?
A to je přesně ten důvod, proč by se do "chovu" psů neměl pouštět nikdo, kdo mu nerozumí. V PP chovu by se něco takovéhleho stát nemohlo, jelikož od toho zde jsou poradci chovu a celkově celý klub.

Double merle border kolie (zdroj: www.dogster.com)

Samozřejmě zde netvrdím, že v PP chovu je všechno růžové a dokonalé, není a ani být nemůže. Příroda je mocná a někdy se může člověk snažit sebe víc, ale sem tam se může něco pokazit. I v PP chovu se vyskytují jedinci se špatnými klouby, dědičnými vadami, epilepsií, autoimunitními onemocněními a podobně, ovšem jsou tu možnosti, jak toto riziko co nejvíce minimalizovat. Stejně tak netvrdím, že každý chovatel je poctivý dobrák, který vše dělá čistě z lásky ke psům, ničím se netají a vše dělá, jak nejlépe dokáže, to je zkrátka nemožné, neboť i chovatelé jsou jen lidi a lidé často mají tendence tíhnout k penězům a jiným hodnotám, než by měli. Na druhou stranu jsou tu chovatelé, kterým je máloco vytknout - chovný pár vybírají pečlivě klidně i měsíce, vše dělají jak mají, štěňata piplají jako nějaké nadpozemské tvory, řádně je socializují se všemi možnými tvory, místy, vjemy, prostě vším, co by je mohlo v životě potkat, trpělivě odpovídají na veškeré dotazy zájemců, snaží se jim vybrat to nejvhodnější štěně, zajímají se o to, do jakých podmínek jejich odchovy půjdou a odchodem štěněte do nového domova to pro ně nekončí. S majitelem jsou v kontaktu, v případě potřeby mu radí a pomáhají a zkrátka přijmou majitele svých odchovů mezi své přátele, někdy dokonce i rodinu. Pokud se nepoštěstí a něco se zvrtne, např. se u některého jedince objeví epilepsie, nemá problém to i veřejně přiznat a klidně i vyřadit kvalitní jedince z chovu, aby k podobné situaci již nedošlo. Tohle jsou podle mě lidé, kteří si ani v nejmenším nezaslouží nějaké osočování z toho, že to dělají pouze pro peníze a podobně. Dle mého si tito lidé zaslouží velký obdiv za to, co dělají a jak to dělají, není jich mnoho, ale jsou tací a to je důležité.

Ve výsledku je to vše na zájemci o štěně. Je strašně snadné nadávat na PP chov, že i PP psi jsou nemocní a kdesi cosi, ale jak jinak by to mohlo dopadnout s takovým přístupem, jaký dnes lidé mají - usmyslí si, že chtějí to a to plemeno, otevřou inzertní portál, zadají název plemene, najdou první štěně (ačkoli s PP) a to si koupí. Jak je možné, že žijeme v době, kdy lidé věnují hodiny a hodiny času výběru mobilního telefonu, televize či počítače, ale výběru živého tvora, který s nimi stráví celý život a celý život na nich bude závislý, nevěnují pomalu ani dvě hodiny svého života? V dnešní době internetu a sociálních sítí, kdy máme spousty informací jako na dlani? Udělají ukvapená rozhodnutí, koupí první štěně, nic si o chovateli nezjistí a pak se diví, že něco není v pořádku? Jak by mohlo?

Má zkušenost

Na závěr bych dodala, že mýlit se je lidské. Mám zde sice spousty chytrých řečí, ale jak můžete vědět, že to co zde píšu, je opodstatněné? Je to jednoduché - patřím k těm lidem, kteří se ukvapili, pořídili si první štěně, co bylo k mání a pak se divili, že je něco špatně. Netajím se tím a svou chybu přiznávám, bohužel za svou chybu platím téměř každý den. Pan Mou je bez PP, je z neplánovaného vrhu jedné chovatelské stanice, má PP rodiče, matka je dokonce chovná fena, ovšem u otce už to tak pozitivní není. V době, kdy jsem hledala vhodné štěně, to bylo přibližně 2-3 měsíce, co odešel náš rodinný pes a mě jednoduše pes v domácnosti nesmírně chyběl. Patřím k lidem, kteří psa k životu prostě potřebují. Už od střední školy jsem byla rozhodnutá, že si jednoho dne pořídím border kolii, jelikož mě toto plemeno naprosto uchvátilo. Zaslepená smutkem a nedočkavostí jsem moc nepřemýšlela a chtěla štěně prostě hned, místo abych se dostatečně informovala a důkladně vybrala vhodné štěně. Svého psa nade vše miluju, nevyměnila bych ho za nic na světě, ale právě kvůli němu mě to nesmírně štve. Otec pana Moja je mírně složitý a dalo by se říci labilní. Když se podívám na fotku Moja a jeho otce, pak moc rozdílů ve vzhledu nevidím a jinak tomu není ani s povahou. Samozřejmě, že záleží na výchově psa (nejde veškerou vinu svalovat na povahu), ale genetický základ jen tak nezměníte. S Mojovou složitější povahou bojuji a bojovat budu a doufám, že jednoho dne budu moci prohlásit, že tento boj byl úspěšný :)

Otec a syn - Dag a Mojo (zdroj: odkstudanky.weebly.com, autor fotky Moja: Václav Drábek)

Proto vás prosím, zjistěte si všechny možné informace o potenciálních chovatelích, poptejte se majitelů jejich odchovů, víckrát je navštivte, seznamte se s nimi, seznamte se s rodiči vašeho potenciálního štěněte, věnujte výběru čas. Nebuďte ukvapení a především, nepodporujte množírny - i koupě jediného bez PP psa je pro ně +.


10 komentářů:

  1. Má zkušenost: :D najviac mnozitelov je prave medzi majitelmi chovatelskych stanic. Laska ku psovi tam siaha len potial, pokial bude biznis. Ak nesype, nie je problem dvoj-troj rocnu suku alebo psa predat, zbavit sa jej. Je to len tovar, obchodny artikel. Vysledky na vystavach atd. Par vyvolenych si podeli VA. Ruka ruku myje... Dalsia moja skusenost: po revolucii to boli prave "nemnozitelia", majitelia chov. st. ktoti zacali obiehat dediny a skupovat psov na kseft!!! Stale utoky na psov bez PP mi pripadaju len ako zbavovanie sa konkurencie, ktora by im mohla narusit ksefty. Uzka prib. plemenitba a s nou spojene degeneracie... PS: ak ma moj pes nejaku povahovu vadu, nie je to pre mna dovod vymenit ho ako ponozky. Je to skor vyzva, popasovat sa s tym. Nie je to tovar. Je to pre mna partak na cely jeho zivot!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaše zkušenost mě mrzí, každopádně to, že je někdo chovatel ještě neznamená, že odchovává pouze psy vhodné na výstavy...je stále spousty chovatelů, kterým jde pouze a jen o zdraví a vyrovnané povahy, já sama jich několik znám a jsem za takové lidi velmi ráda...ostatně i to píšu v článku, že hloupí lidé se najdou i mezi chovateli, ale tak jako tak bude PP chov vždycky více průhledný, než bez PP...podvody jsou a vždycky budou, protože kdo chce, způsob si vždy najde...příbuzenskou plemenitbu si člověk snadno dohledá, na vady jsou u spousty plemen vyšetření...hold si člověk musí dát práci s výběrem štěněte a ne si ho koupit jako rohlík v supermarketu...vždycky podle mě bude 100x lepší, pořídit si PP štěně, od slušného chovatele, než si pořídit bez PP štěně jako by o nic nešlo...degenerace plemen, které způsobují často chovatelé, kteří mají pouze a jen výstavní ambice se mi nelíbí o nic víc, než množení :) ale o tom všem píšu v článku :)
      a o povahových vadách mi moc vyprávět nemusíte, Mojo jich má více než dost, ale znovu už bych do toho nešla ani omylem...radši budu dlouhé měsíce pátrat po slušném chovateli a po vyrovnaných rodičích, než znovu zažívat ty trable...ano, Mojo mě naučil víc, než by mě naučilo x vyrovnaných psů, ale už jen kvůli němu to nikdy nebudu brát na lehkou váhu...právě proto, že je to pro mě parťák a právě proto, že vidím, co s ním jeho povahové problémy dělají

      Vymazat
    2. Potom nechapem filozofiu niektorych majitelov papierakov. Citujem "bude na ho..., pojde do pi.." To neprehanam. Pritom sa psom venuju cely zivot. Jakto ze im PP nezarucilo super psa? Preco maju kazde dva roky noveho? Prajem vam, aby ste vy nasla takeho, ktoremu to PP zaruci. Mimochodom pozrite si napr. Klimesovu, Macha.... Ani ich psi neboli bezproblemovy. Co tak najskor hladat chybu v cloveku a potom v absencii PP? Prosim, bez urazky, to je len recnicka otazka :D

      Vymazat
    3. Tak nějak si myslím, že moc nechápete, proč lidé "bojují" proti množení bez PP psů :/
      mimo jiné Mojo je bez PP a i na tomto blogu i v tomto článku jsem několikrát uznala, že největší část chyb je na mé straně, takže mě o nějakém hledání chyb v člověku opravdu psát nemusíte, já jsem si většiny svých chyb naprosto vědoma :) což ovšem nic nemění na faktu, že Mojo má genetické predispozice k té povaze jakou má...ovšem stejně tak vím, že jen křečkovat o tom, jakou má povahu mi nijak nepomůže, proto se snažím s tím něco dělat a prostě to změnit, protože nic jiného mi ani nezbývá...stejně tak si myslím, že kdyby Mojo byl od mala v rukou třeba vámi zmíněné Martiny Klimešové, tak dnes má jen zlomek problémů, které má...protože ona je odborník a Mojo byl můj první vlastní pes, takže jsem neměla ani setinu procenta znalostí a zkušeností, jako má právě Martina...porovnáváte neporovnatelné
      a nevím s jakými lidmi se stýkáte vy, ale jakýkoli známý z mého okolí, který má PP psa ho má celý jejich život...myslím, že takovéto škatulkování, že chovatelé psů s PP jsou prasata a stejné jako množitelé, nebo že majitelé psů s PP jsou blbečkové, kteří mění psy jako ponožky a jen křečkujou na PP a nikdy neuznají svou chybu mi přijde poněkud neobjektivní a zaslepené nějakými předsudky...zkuste se lépe porozhlédnout a mluvit i o těch dobrých chovatelích a naopak proti těm špatným aspoň nějak bojovat...nic vám nebrání v tom, nahlásit chovatele na ČMKÚ a podobně...víte o nějakém chovateli, co dělá něco špatně, tak ho nahlašte...tam aspoň máte nějaké prostředky, jak proti nim bojovat...u množitelů nemáte jak, pokud veterinární komora neuzná špatné zacházení a týrání

      Vymazat
  2. :D. Presne toto som si myslel, ze sa tymto smerom vyvinie nas dialog. Mrzi ma to, ze laik si po precitani vasho propagacneho clanku moze mysliet, ze mesacne sedenie na nete a nasledna kupa psa s PP mu zaruci bezproblemoveho skorosampiona. To fakt neviem ako ste na to prisla. Vasa skusenost so psom bez PP ma mrzi, ja mam presne opacnu. Ale to som asi pri tych s PP nehladal dost dlho. A s tou Klimesovou som to myslel vseobecne, ako by som vas mohol porovnavat, ked vas nepoznam. Pozrime sa napr.na exterierovy chov NO. Ale mozno som len sto rokov za opicami. Pan tvorstva, clovek, rozhodol, ze jedine s PP, ostatne je biologicky odpad. Ja nesuhlasim.

    OdpovědětVymazat
  3. A co podle vás propaguju? :)
    V článku pouze a jen píšu, na co si při výběru štěněte dát pozor a co udělat pro to, aby výběr pejska byl co nejelepší, ovšem nikde nepíši, že je to způsob, jak získat 100% zdravého a bezproblémového psa...stejně tak nikde nepíši nic o šampionech, neb chov pouze na výstavy já osobně neuznávám a nepřijde mi to jako správný směr chovu jakéhokoli plemene...stejně nikde nepíši, že pokud člověk nepotřebuje určité plemeno, tak není nejlepší řešení jít do útulku a poskytnout domov a lásku bezprizornímu psovi :) tak mi prosím nevkládejte do úst něco, co jsem nikde nenapsala ani neřekla :)
    pokud máte špatné zkušenosti s PP chovem, pak je mi to líto, pokud jste rodiče a chovatele svého PP psa hledal dostatečně pečlivě a stejně se to nepovedlo, pak to byla prostě špatná shoda náhod...na přírodu jsou všichni lidé krátcí a prostě se stává, že ať se chovatel snaží jakkoli, tak se to prostě někdy nepovede, i takové případy znám...a házet kvůli tomu všechny chovatele do jednoho pytle mi opravdu nepřijde objektivní...jak píšete, občas je potřeba začít hledat chyby sám u sebe...nikde nepíši, že správné řešení je pouze pes s PP :) takže klidně nesouhlaste, já nesouhlasím taktéž, potom ale nechápu proč je takový komentář pod tímto článkem...a o exteriérových liniích jsem psala v předchozím komentáři, proto si zkuste článek a mé komentáře přečíst ještě jednou s trochu větší mírou objektivity a bez zaslepení, protože já opravdu nikdy neřekla, že správný výběr je pouze a jen PP pes :)

    OdpovědětVymazat
  4. Stejně jako nikde netvrdím, že chov s PP je křišťálově čistý a dokonalý a že je každý chovatel poctivý a dobromyslný a vše dělá pouze a jen s láskou k plemeni a psům :) bohužel

    OdpovědětVymazat
  5. Ach jo.... Uz len na vysvetlenie. Nie som zaslepeny, a nemam nic proti psom s PP ani proti chovatelom. Mam medzi nimi kamaratov. Priklady ktore som spomenul, su samozrejme extremy. Jedine proti comu nieco mam, su clanky a diskusie tohto typu. A oznacenie "mnozitel" pre bezpapierakov. A som presvedceny, ze min. 70 percent medzi chovatelmi s PP su mnozitelia. Cest vynimkam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste si přečíst odstavec pod fotkou double merle border kolie, nic jiného tam nepíšu, takže bohužel smysl vašich komentářů nechápu

      Vymazat

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji