sobota 28. dubna 2018

10+1 způsob, jak pečovat o zuby vašeho psa


Péči o chrup psa začnou majitelé ve většině případů řešit, až když se objeví zápach z tlamy. Což už ale bývá stádium, kdy je v dutině ústní nějaký problém, na který určitě nebude stačit jen zubní pasta. Proto byste měli o chrup svého psíka pečovat pravidelně již od štěněcího věku. Zde máte 11 způsobů, jak na to…


1 | Syrové maso 

První a zároveň nejjednodušší způsob, jak pečovat o chrup vašeho psa je krmení syrovým masem, ať už prey model, nebo barf. Je to jedno. Navíc tím smáznete hned několik much jednou ranou – dopřejete svému psovi kvalitní přirozenou stravu, podpoříte tím jeho zdraví a ještě navíc tím budete pečovat o jeho chrup, jelikož „trháním“ a žvýkáním svaloviny se zbaví zubního plaku, který se tudíž nebude usazovat a tím pádem nebude vznikat ani zubní kámen. Pochopitelně tomu moc nepomůžete, pokud budete kupovat mletiny, které jsou sice jednodušší na přípravu, ale přicházíte tím právě o tuto čistící funkci, proto nezapomínejte přidat sem tam i nějakou tu „flákotu“.



2 | Kosti na okus

Podobně jako syrové maso, pečují o zuby i kosti, především ty s velkým kloubem (např. vepřové koleno apod.). Okusování velkých kloubů a kostí pomáhá mechanicky odstraňovat nečistoty ze zubů a tím chrup čistí. Kosti navíc lze sehnat za velmi nízké ceny buď v řeznictví, nebo některých supermarketech, kde prodávají i 5 kilo kostí za 10 korun.
Vždy dávejte svému psovi pouze SYROVÉ kosti, nikdy ne tepelně upravené, ty se totiž štěpí a mohou psíkovi způsobit velké zdravotní potíže. Dále také, pokud psíka nekrmíte syrovým masem, ale spíše granulemi, buďte opravdu hodně opatrní s množstvím kostí, které ho necháte sníst. Pokud to přeženete, můžete svého psa „zabetonovat“ a to pro něj určitě nebude příjemné.


3 | Zubní pasta

Sortiment potřeb pro chovatele je tak nesmírně rozsáhlý, že můžete najít všemožné druhy zubních kartáčků a ještě všemožnější druhy zubních past právě pro psy. Aby psi pastu lépe snášeli a bylo pro ně čištění zubů alespoň trochu příjemné, většinou bývají ochucené, např. kuřecími játry, hovězím apod.
Nejlépe uděláte, když pro svého psíka pořídíte enzymatickou zubní pastu (která je taktéž ochucená a navíc obsahuje enzymy, které nabourávají složení slin a tím rozkládají zubní plak), z lékárničky vezmete kousek obvazu, kterým si obmotáte prst a tím svému psíkovi vyčistíte zuby mnohem lépe a šetrněji, než kartáčkem.


4 | Žvýkací hračky

Žvýkání je pro psy jedna z nejpřirozenějších činností, mnoho psů se k němu uchyluje, když jsou ve stresu, jelikož jim pomáhá se uvolnit. Vedle toho žvýkání dentálních hraček pomáhá, podobně jako kosti na okus, mechanicky odstraňovat nečistoty ze zubů a také prokrvuje dásně. Na trhu najdete nezměrné množství hraček všemožných tvarů, ale také příchutí! Výjimkou nejsou vanilkové, eukalyptové nebo také masové příchutě hraček. Mnoho těchto hraček je i výrobci doporučováno již od štěněčího věku, aby psík místo vašich rukou žvýkal hračky. Proto určitě nic nezkazíte, pokud alespoň jednu takovouto hračku zařadíte do své kynologické výbavy.


5 | Dentální pamlsky

V dnešní době je na trhu spousta pamlsků a různých tyčinek na čistění zubů. Tyto pamlsky většinou taktéž fungují na bázi mechanického čištění (jako tomu je i u kostí či dentálních hraček), ke kterému dochází při žvýkání. Některé mohou obsahovat i různé bylinky pro osvěžení dechu, či látky, které pomáhají vyrovnat bakteriální hladinu v ústní dutině. Většinou ale neobsahují nic moc užitečného, proto při výběru doporučuji číst složení a popisky jednotlivých produktů.
Čemu se ale určitě vyhněte, jsou veškeré pamlsky a kostičky z buvolí kůže. Tyto mňamky jsou často propagovány jako přírodní, však je to taky kůže že? Ovšem takový rulík zlomocný je taky přírodní, ale psovi byste ho asi nedali. Materiál na tyto mňamky je většinou zbytkový materiál z koželužného průmyslu. Tam se kůže chemickým procesem zbavují srsti, očišťují se a celkově ošetřují (např. pomocí sulfidu sodného, výjimkou ovšem není přítomnost arzenu či formaldehydu). Nedávno také vypluly na povrch jisté spekulace, že se mezi zpracovávanými kůžemi vyskytují i kůže psí, jejichž původ je v Thajsku. Co je na tom pravdy? Kdo ví, ovšem tak či tak, je zde více než dost rizik. Kromě pochybného původu a špatného zpracování tyto mňamky mohou způsobit psovi zdravotní komplikace, např. když pes spolkne větší kousek, může se začít dusit, či se mu může kousek zaseknout ve střevech a podobně. Místo těchto věcí mu raději kupte uzené ucho nebo obyčejnou kost v řeznictví.


6 | Mořská řasa kelpa

Kelpa je mořská řasa v podobě jemného prášku, který se přidává psíkovi do krmení. Funguje podobně jako většina přírodních přípravků - upravuje chemické složení slin a tím pomáhá odbourávat zubní plak a rozkládat zubní kámen, a stejně tak pomáhá odstraňovat zápach z tlamy. Většinou je ale lepší odstranění vzniklého zubního kamene pomoci, pomocí kelpy jde snadno seškrábnout nehtem či škrabkou.
Kromě pozitivního vlivu na psí chrup, obsahuje vysoké množství antioxidantů, minerálních látek a vitaminů, a příznivě působí na celý organismus, podporuje imunitní systém, zrychluje regeneraci a rekonvalescenci po velké fyzické zátěži, tudíž ji lze zařadit mezi multifunkční doplňky stravy, u kterých určitě není ke škodě občas zařadit do jídelníčku vašeho čtyřnožce.


7 | Bylinný olej na zuby a dásně

Bylinné přípravky pro podporu zdraví se stávají v posledních letech čím dál více oblíbené, a ne jinak tomu je i v chovatelství. K dostání jsou všemožné bylinné doplňky stravy, ať už preventivní, tak i ty léčivé. A jednou z nich je i bylinný olej pro zdravé zuby a dásně. Jedná se o směs bylin, např. heřmánek, máta, tymián, či citroník, které působí protizánětlivě, zbavují organismus škodlivých látek a podobně. Díky tomu tento přípravek pomáhá odstraňovat zápach z tlamy a pomáhá udržet dásně zdravé.



8 | Enzymatické plátky

Enzymatické plátky jsou podobné obyčejným žvýkacím tyčinkám, taktéž pomáhají už svým tvarem a tím, že je pes žvýká, odstraňovat plak ze zubů. V čem se ale od obyčejných tyčinek liší, je přítomnost enzymů, které pomáhají vyrovnat bakteriální hladinu v dutině ústní stejně tak, jako je tomu i u enzymatických zubních past. Plátky jsou samozřejmě ochucené, takže většina psů nemá problém s jejich konzumací :) .


9 | Paroží

Jestli lze o nějakých dentálních pamlscích či pochutinách říci, že jsou 100% přírodní, pak je to jednoznačně paroží. V dnešní době jej můžete koupit jak v chovatelských potřebách, tak klidně i čerstvé přímo od myslivců. Nejsou nijak chemicky ošetřované, jako je tomu např. v případě mňamek z „bůvolí“ kůže, a je mnohem bezpečnější. Mimo jiné také paroží obsahuje výživné a minerální látky.

10 | Čištění zubů ultrazvukovým kartáčkem

Tato varianta je podle mě ideální řešení pro lidi, jejichž psíci mají problém s tvorbou zubního kamene. Já osobně s ním u Moja válčím asi tak od doby, co Mojovi byl jeden rok a zuby měl v té době opravdu nehezké. Zkoušeli jsme kde co, ale nic nepomáhalo a tak jsme se nevyhli ani čištění zubů v celkové anestezii (více v bodu níže), z čehož jsem moc nadšená nebyla. Ale téměř nedávno jsem narazila právě na možnost čištění zubů ultrazvukovým kartáčkem bez nutnosti anestezie, které teď Mojo absolvoval a jsem nadšená. Za jedno ošetření jsem zaplatila 150 korun a zubní kámen je po 15minutovém ošetření pryč. Samozřejmě nečekejte, že to bude o jednom jediném ošetření, k ideálnímu stavu chrupu to chce alespoň dvě, tři, a dále také domácí péči v podobě čištění enzymatickou pastou, či okusováním hraček a kostí.


11 | Čištění zubů ultrazvukem v celkové anestezii

A na závěr se dostáváme k tomu poslednímu, co vám zbude, když nic jiného nepomůže – čištění ultrazvukem v celkové anestézii u vašeho veterináře, což je samozřejmě také ta nejdražší a nejrizikovější možnost. Cena čištění závisí na velikosti (nebo spíše váze) psa a také na lokalitě veterináře (pochopitelně v Praze zaplatíte více než kdesi v Horní Dolní). Tento způsob čištění zubů je absolutně spolehlivý a účinný, ovšem je tu jisté riziko, které představuje právě anestezie. Ta může vždy představovat riziko, proto se snažte zabránit tomu, aby stav chrupu vašeho psa tento zákrok, pokud možno, nepotřeboval.


Opravdu nepodceňujte péči o chrup svého čtyřnožce, zubní kámen způsobuje zánět dásní, který vede k vypadávání zubů a také k dalším zdravotním problémům. Najděte si, co vyhovuje vám a vašemu psíkovi a ušetříte si spoustu starostí. Jsou psi, kteří trpí na vznik zubního kamene více, proto to ani u nich nevzdávejte, on se nějaký způsob vždycky najde. Já také našla :) 


Který způsob péče o zubiska se osvědčil vám? Dejte mi vědět do komentářů :)

____________________________________________________________________________________________________________________

zdroj fotek: spokojenypes.cz, pixabay

3 komentáře:

  1. Můžu se zeptat, jakým konkrétním přístrojem byl odstraňován zubní kámen bez narkózy? Řeším starší psy. Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde o ultrazvukový kartáček, který se na zuby přiloží, nechá se chvíli působit a pak se následně zubní kámen seškrábne takovou tou zubařskou špachtličkou :) je to otázka opravdu pár minut...pokud jste z Prahy, tak jukněte na Wellpet, tam tuto službu nabízejí :)

      Vymazat
  2. Teda super. A ještě to podle mě musí dobře fungovat jako motivátor pro péče o zuby nebo ne? My jsme měli s dětmi docela velký problém s čištěním zubů. Zkrátka se jim nechtělo. A je pravda, že starší s tím má problémy doposud. Ale to je nejspíš dědičné. Mamka mi říkala, že já jsem byl úplně to samé. :D

    OdpovědětVymazat

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji