pátek 26. října 2018

RECENZE: FURflex™


Před více jak rokem jsme pro vás s Mojem, díky stránce blogerky.cz, testovali hrablo FURminator, a tak když se letos objevila další výzva, tentokrát s novým FURminatorem FURflex, tak jsem neváhala a přihlásila se znovu. Tak se pojďme společně na tuto novinku podívat…


 Když se podíváte na klasický FURminator (recenzi si můžete přečíst ZDE) a nový FURflex, asi vás napadne, jaký je mezi nimi rozdíl? Ten zásadní rozdíl je ten, že FURflex využívá technologii výměnných hlavic - zakoupíte si tedy rukojeť a k té si pak můžete dokoupit výměnné hlavice, které potřebujete. Máte doma maličkého a obřího psíka? Potřebujete na úpravu srsti vašeho parťáka několik hřebenů a kartáčů najednou? Není problém, to vše můžete vyřešit právě díky hlavicím FURflex. K dostání jsou jak všechna vyčesávací hrabla, jako u klasického FURminatoru, tak i ostatní dostupné nástroje na úpravu srsti, jako např. kartáčové hlavy či hlavy na sběr chlupů. Tím pádem nemusíte zbytečně kupovat celá hrabla či kartáče, ale dokupujete si už jen výměnné hlavice, což možná ocení i vaše peněženka; např. námi testované hrablo FURminator medium stojí přes 600,- Kč, výměnná hlavice medium přes 400,- Kč.


Stejně jako FURminator, ani FURflex nijak nepoškozuje ani neřeže srst, skvěle vyčesává podsadu (což znamená, že konkrétně hrabla nejsou vhodná pro psíky bez podsady) a pravidelným používáním pomáhá omezit línání. Ovšem i tak musím upozornit, abyste i s FURflexem byli opatrní a nevyvíjeli příliš velký tlak při vyčesávání, sice sám o sobě kůži ani srst nenarušuje, ovšem hrana hrabla je vyrobena z nerezové oceli, proto je opatrnost potřeba, zkrátka není to jako takové ty klasické kartáče, jejichž štětinky se pod tlakem jednoduše ohnou.


Na testování jsem dostala verzi FURflexu pro středně velké psy a na všechny druhy srsti, můžete jej tedy využít, jak pro dlouhosrsté psíky, tak i pro krátkosrsté. Oproti FURminatoru je hrana FURflexu mírně zahnutá a hustota jednotlivých zubů je menší, možná proto mi přišlo vyčesávání malinko svižnější a hrablo se tolik nezadrhávalo a lépe procházelo srstí. Oproti FURminatoru má na vrchní straně prohlubeň, díky které se mě osobně hrablo lépe drží. U FURflexu již nedostanete ochrannou lištičku na hranu hrabla jako tomu je u FURminatoru, což nepovažuji za nic negativního – je to přeci jen kus plastíku, který dříve či později stejně ztratíte.


S FURflexem se pracuje prakticky stejně jako s klasickým FURminatorem. Když jsem ho vzala poprvé do ruky a chtěla přidělat hlavici na rukojeť, myslela jsem, že jsem měla štěstí a dostala rozbitý kus, naštěstí ale chyba nebyla ve FURminatoru, ale v ručičkách :D . Když totiž nandaváte hlavici, musíte vyvinout trošku větší tlak, aby do sebe mechanismus zaklapl (takže se nelekejte hned, pokud vám obě části nepůjdou spojit, prostě jen maličko víc zatlačte). Tlačítko na čištění je zde také poněkud zbytečné, takže spíše slouží jen jako designový prvek a to i pro člověka, který při česání musí psíka neustále prokrmovat (bez čehož by se po pár sekundách sebral a šel si po svém, tak,  jako to dělá pan Mou).



Pokud vám česání vašeho psíka dělá problém, nevíte kam s rukama, nohama, psík vám neustále courá kolem, odchází a podobně, naučte jej nějakou pozici, ve které ho budete česat, pozici, kterou budete mít pod povelem. My s Mojem máme například pozici vleže na boku, ideálně s hlavou položenou na zemi. Usnadníte si práci tím, že psík bude v jedné pozici, bude v klidu a vy se můžete věnovat česání. Jsou psíci, kteří česání úplně nemilují a tak jim česání a „údržbu“ musíte nějak zpříjemnit – s čímž vám mohou pomoci pamlsky. Naše „údržba“ vypadá většinou tak, že Mojo leží na boku, na straně, kde má hlavu mám položenou nádobu s ňamičkama a česání prokládám průběžným odměňováním. Mojo není úplně kontaktní pes a navíc nemá úplně v oblibě jakoukoli manipulaci, zvláště pak s tlapkama, proto ho musím opravdu dostatečně motivovat, aby se nesebral a nešel dělat něco méně otravného. Nezapomeňte také vnímat a reagovat na signály vašeho psíka, pokud má nutkání se zvedat, hýbat se, nebo otáčí hlavu směrem k hřebenu, dejte mu chvilku a nechte ho to „rozdejchat“, bylo by zbytečné ho k česání nutit a zbytečně mu jej znechucovat.



Upřímně, čekala jsem, že FURflex bude prakticky totožný s klasickým FURminatorem, takže jsem ani nečekala nějaké zklamání, ale ani žádné extra inovace. Systém výměnných hlavic mi přijde sympatický, a kdybych měla více psíků s více druhy srsti, tak bych ho rozhodně uvítala.


Pokud bych si měla vybrat, zda FURminator nebo FURflex, asi bych volila FURflex. Ovšem pokud máte doma FURminator, určitě si nemusíte zoufat, ty rozdíly jsou opravdu spíše kosmetické. Jak jsem psala už u FURminatoru, pokud hledáte kvalitní kartáč na vyčesání podsady, s tímto hrablem určitě neuděláte chybu (ale rozhodně se vyhněte levným kopiím).


Moc děkuji Blogerky.cz za poskytnutí FURflexu pro tuto recenzi :)

2 komentáře:

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji