středa 10. června 2015

TÉMA: Dogdancingové zkoušky Aneb Dogdancingové zkouškové


Zkouškové období je v plném proudu, a přestože jsem po státnicích už nějaký ten pátek, znovu jsem podlehla zkouškám, ale poněkud v jiném – psím, kabátu.


Dogdancing je jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších sportů nejen mezi „profi“ psími sportovci, ale i mezi pejskaři „laiky“, možná právě proto, že vybavení pro dogdancing je velmi prosté, postačí dobré pamlsky či oblíbená hračka pro psa a většinu triků lze učit i na malém prostoru v klidu domova.Dogdancingové „klání“ se poté dělí na dvě hlavní sféry, jednou z nich jsou postupové zkoušky a druhá jsou závody.

Otočky | Podávání pacek

POSTUPOVÉ ZKOUŠKY DOGDANCINGU

Zkoušky dogdancingu se skládají ve 4 divizích: Freestyle, Musical Dressage, Heelwork to Music a Dance with Dog. Každá divize se soustředí na určité cviky psa, které jsou v ní zastoupeny, a podle obtížnosti zkoušky rozlišujeme tři stupně (stupeň 1, 2 a 3).  Bodové hodnocení zkoušek je podle počtu získaných bodů od rozhodčího a může to být výborně, velmi dobře nebo dobře. Podle stupně zkoušek se liší časové limity, náročnost na choreografii, využití tanečního prostoru a také „navádění“ rukama.  V první úrovni (stupni) zkoušek, můžete ještě pejska do cviku rukama navést, v druhém stupni už takové napovídání bez bodové penalizace neprojde. A jelikož se jedná o zkoušky oficiální, pamlsky zde nemají místo.

Slalom mezi nohama

DIVIZE PRVNÍHO STUPNĚ

Jak již bylo řečeno, každá divize se zaměřuje na jiné cviky/dovednosti psa. Protože některý pejsek má raději freestylové otočky, couvání a slalom a některý má zase krásně naučenou chůzi u nohy, může si psovod vybrat na jakou zkoušku (divizi), půjde.

  • Freestyle
    Zkouška skládající se z otoček, slalomu, pózy (pes musí setrvat v určité póze 4 doby), couvání, obíhání psovoda a podávání tlapek.
  • Musical Dressage
    Zkouška, na které pes musí klusat a v klusu předvést dané prvky, dále je zde chůze psa stranou, couvání a pivot (otáčení psa na místě).
  • Heelwork to Music
    Jak už název sám napovídá tato zkouška je zaměřená na chůzi u nohy, kde pes musí opět provést předepsané prvky. Nově je v této zkoušce zařazena chůze jak u levé, tak u pravé nohy. Dále je zde pivot (též na obě strany), slalom a podávání tlapek.
  • Dance with Dog
    Tato divize se zaměřuje i na tanec psovoda, takže je zde zařazených několik krokových sekvencí psovoda, při kterých pes také provádí nějaký cvik. Zde má psovod v podstatě volné ruce a může si zvolit svoje kroky i cviky psa.

Couvání | Proskok nohama

KOKARDY, POHÁRY I DISKVALIFIKACE

Za každou úspěšně složenou zkoušku dostane psovod kokardu určité barvy a počtu koleček. Dále dostane scoresheet , na kterém má přesně vypsané bodové hodnocení jednotlivých prvků od rozhodčího. Pokud tým splní všechny zkoušky (divize) toho daného stupně na výbornou, dostane titul Master of dogdancing 1., 2. či 3. stupně. Jestliže se podaří týmu splnit úplně všechny zkoušky všech stupňů na výbornou, stává se tak šampionem a získá titul Champion of Dogdancing, takových týmu je zatím docela poskrovnu.

Kokardy jednotlivých divizí

KDYŽ SE NEDAŘÍ

Pokud se podíváte na internet na nějaké dogdancingové zkoušky, které si někdo natáčel, mohou se vám zdát velmi jednoduché (především 1. stupeň), ale "zdání klame" Z vlastních zkušeností musím přiznat, že zkoušky jsou úplně odlišné než trénink, který si běžně venku provádíte.
Většinou je pejsek „vyjevený“ z jiného, pro něj neznámého prostředí a také z vyššího počtu psů kolem. Na taneční ploše se před vámi vystřídá např. 15 týmů, což někteří psi opravdu řeší.
Dalším, docela velkým úskalím, jsou právě pamlsky v tréninku. Většinou je psovod má v ruce, popř. hned po ruce a odměňuje cca každý třetí cvik a na zkoušce ejhle! musíte sjet celou sestavu „ s holýma rukama“, což je pro některé pejsky nepochopitelné a zaseknou se, poněvadž nevědí, co dělají špatně, když delší dobu žádná odměna nepřichází.
Poměrně novým pravidlem je, že pejsek nastupuje na taneční plochu bez obojku (i bez parazitního) a nesmíte se pejska dotknout (ani pohladit) před sestavou ani během sestavy.
Psa může „rozhodit“ i to, že máváte na zvukaře a má chvilinku sedět a čekat než se začne cvičit, dále může být problém i příliš hlasitá hudba. Proto v tréninku doporučuji opravdu si natrénovat nástup na plochu i s odepnutím obojku a dále i s mávnutím na hudbu.
Pokud se zkouška nepovede, většinou to není za nízké bodové ohodnocení, ale tým se „něčím“ diskvalifikuje. Nejčastější důvody pro diskvalifikaci bývají: čas (tým nestihne všechny předepsané prvky v daném čase), nepřesné provedení cviku (např. nedotočené otočky či menší počet kroků než je předepsán), popř. odchod psa z taneční plochy nebo již řečené dotknutí se psa před či během zkoušky.

Osmičky mezi nohama

HURÁ NA DALŠÍ!

I když se nějaká postupová zkouška nepodaří, většina týmů se nevzdává a naopak se ji snaží příště složit znovu. Je možné skládat i více zkoušek najednou, jen musí být zachována posloupnost stupňů, takže bez složeného prvního stupně dané divize se nemůžete přihlásit na stupeň druhý. A další pozitivum – počet pokusů na složení zkoušek, je neomezený!
A protože člověk je tvor soutěživý, jakmile uspěje v jedné divizi, už zjišťuje, co obnáší divize další a co se budou se psem učit – vím, o čem mluvím :)

Pivot

CHYBAMI SE ČLOVĚK UČÍ

Každý pes i člověk je individuální, takže neexistuje ověřený návod, jak pejska přimět, aby se na zkouškách soustředil a plnil cviky chvíli i bez pamlsků. Myslím, že je to o zkušenostech a dobrý psovod postupem času zjistí, co přesně jeho pejsek potřebuje. Jak dlouho se s ním rozcvičovat, kdy ho vyndat z klece či auta na „rozkoukání se“, atd. Myslím, že vytvoření si malého „rituálu“ před zkouškou, který budete provádět i v tréninku, je velmi dobrý způsob, jak pejskovi sdělit, že teď se bude cvičit a je potřeba se koncentrovat, avšak know-how vašeho rituálu je jen na vás 

Heel pozice

TŘIKRÁT TFUJ!

Přeji vám, aby vás i vašeho čtyřnohého parťáka cvičení hlavně bavilo, ať už se chystáte na zkoušky či nikoliv. Pokud se na zkoušky osmělíte, přeji vám mnoho štěstí a pevné nervy a ať vás každá zkouška obohatí novými zkušenostmi :)


Více informací ohledně přesných pravidel, zkoušek, závodů a jiných dogdancingových akcí naleznete na www.dogdancingclubcr.cz.


Žádné komentáře:

Okomentovat

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji