sobota 20. června 2015

TÉMA: Svoboda jednoho...


Asi každý z nás se minimálně jednou setkal s větou: "Nebojte se, on je hodný..." nebo: "On si chce jen hrát," od cizího pejskaře v okamžiku, kdy jste si z jakéhokoli důvodu nepřáli, aby cizí pes šel k tomu vašemu, místo, aby si psa přivolali a připli na vodítko. Ano, je sice důležité vědět, co je přibližující se pes zač a asi každý majitel by měl svého psa znát, ale ne vždy tomu tak skutečně je. 


Je potřeba si uvědomit, že mezi námi nejsou pouze přátelští a pohodoví psi, kteří mají rádi společnost dalších psů. Jsou psi, kteří jsou např. po špatné zkušenosti ke psům nepřátelští nebo se jich naopak bojí a to, že se k nim přiřítí cizí pes jako buldozer, není úplně ideální situace a jejich majiteli to dosti ztěžuje jakoukoli nápravu. Dále můžeme potkat psa, který je po operaci nebo po nějakém zranění a má klidový režim a nějaké juchání cizího psa mu může i dosti ublížit. V neposlední řadě můžeme potkat hárající fenku, kterou ten den už obtěžovalo deset dalších psů, což pro ni nemusí být úplně příjemné. Důvodů může být opravdu spousta a už jen z obyčejné ohleduplnosti a slušného chování bychom měli respektovat přání druhých lidí a vyjít jim vstříc, i kdyby to byl pouze jejich rozmar.

Ráda bych zde trochu podrobněji rozebrala jednotlivé případy, kdy obtěžování cizím psem může být problém a jaké to může mít následky.


Nesnášenlivost se psy

Jsou psi, kteří mají agresi vůči jiným psům v genech, ale jsou také psi, u kterých byla zanedbaná socializace, a nebo za sebou mají špatnou zkušenost, se kterou se ještě úplně psychicky nevyrovnali. Třetí případ psů je často špatně pochopen lidmi, kteří s tímto problémem ještě nepřišli do styku. Na rovinu říkám, že tento problém má i pan Mou (v 10ti měsících ho 2x napadl bezdůvodně pes, Mou byl na vodítku, pes byl na volno. Bohužel jsem v té době neměla úplně zkušenosti s tím, jak v takové chvíli reagovat a moc jsem Mojovi nepomohla a jednoduše řečeno - nechala jsem ho v tom. Tyto dvě zkušenosti se dosti podepsaly na jeho už tak dost citlivé povaze a začal na psy útočit. S problémem bojujeme dodnes a zatím to nevypadá, že bychom se blížili k nějakému snesitelnému stavu). Pro psy s tímto problém je klíčové mít situaci pod kontrolou, což je dá se říci zhola nemožné, když se na vás řítí pes na volno, ať už má jakékoli úmysly, zkrátka je to problém.
V případě psů, kteří mají jakousi nesnášenlivost se psy v krvi, už by se dalo hovořit o hazardování se životem psa. Proč by majitelé psů, kteří sice jsou nesnášenliví se psy, ale jsou natolik zvládnutí, že pokud je druhý pes neobtěžuje, tak ho ignorují, museli své psy omezovat neustále nasazeným náhubkem? Takoví lidé znají své psy, vědí, co jejich psi dokáží, ale mají je neustále na vodítku a pod kontrolou. Proč mají své psy nechat neustále snášet něco, co je jim nepříjemné? Protože někdo není schopen si svého psa hlídat nebo si jej alespoň přivolat? Proč mají být odpovědní za psy cizích lidí?

Psí bojínci

V dnešní době, kdy je Česká republika velmocí množíren není úplnou raritou potkat nějakého pejska, který z množírny pochází. Psi zachráněni z množíren nebo i ze špatných podmínek často mají problémy s psychikou, jelikož u nich byla silně zanedbaná jakákoli socializace s jakýmikoli podněty. Proto je časté, že se tito psi bojí a často se bojí všeho (zvuků, stínů, větru apod.). Napravit tento psychický stav zabere opravdu hodně práce a je opravdu důležité postupovat po malých krůčcích a brát ohledy na pocity psa. Proto prosím nenarušujte majitelům těchto pejsků složitý proces resocializace a začleňování se do společnosti, pro ně je to těžké i bez setkání s vámi.

Psi v klidovém režimu

To, že pes není celý ovázán nebo nemá kolem krku límec, ještě neznamená, že je zcela zdráv. Zdravotních problémů, které nejsou vidět, může být nesčetně, a proto není v silách jedince poznat, zda je ten či onen pes v pořádku. Pustit hyperaktivního uskákaného psa k pejskovi, který má problémy s páteří nebo velmi těžkou dysplazii, může být opravdu velký problém a jednoznačně tím majitele nepotěšíte. Opravdu to stojí za to, aby váš pes cizího psa zmrzačil nebo mu způsobil silnou bolest, ať už měl úmysly ryze přátelské?


Hárající feny

Zapomínat by se nemělo ani na fenky, pro které může být i obyčejné venčení v období hárání vcelku stresující záležitost. Zvláště pak když venčení co venčení ji obtěžují volně pobíhající psi. Můžete si říct, že jeden pes jí přeci nemůže rozrušit, ale když si to takhle řekne každý pátý majitel psa, které fenka za den potká,  tak jich je více než dost. No jen si představte jaké by to bylo, kdyby vás pokaždé, kdy vyjdete na ulici někdo pronásledoval a obtěžoval.

Cvičící, sportující psi

V neposlední řadě je opravdu čistě bezohledné a řekla bych až hulvátské, nechat svého psa běžet k člověku, který se svým psem cvičí nebo si s ním hraje. Představte si situaci, kdy jste se svou rodinou na pikniku, bavíte se mezi sebou a najednou k vám přiběhne cizí člověk, sedne si k vám, odstrčí vás, vezme si vaše jídlo a začne vám vyprávět, co ten den zažil. Bylo by vám to příjemné? Myslím, že asi ne. Proč nechávat svého psa rušit cvičící pár, který se třeba připravuje na zkoušky a tak využívá rušnějšího prostředí, aby byl pes zvyklý pracovat i s rušivkami všude okolo? Mimo jiné zde riskujete konflikt, jelikož cvičící pes se může leknout, může si hlídat zdroje, může si hlídat svého majitele, proč to riskovat? Proč někoho rušit? Proč to někomu kazit?



Proč jsou lidé ochotní riskovat zdraví a někdy i život svého psa jen kvůli myšlence, že pes by se měl očichat a seznámit s každým dalším čtyřnožcem, kterého potká? Copak člověk také zdraví každého kolemjdoucího, kterého na ulici potká? Proč mají potřebu své psy pouštět ke každému dalšímu psovi, kterého potkají jen proto, aby si třeba pohráli nebo aby se očichali? To znají tak málo dalších psů? Nebo si snad myslí, že jejich pes bude nějak psychicky strádat, když se neseznámí s každým chlupáčem v okolí? Nikdy nevíte, co je druhý pes zač, nevíte, jak je na tom psychicky nebo fyzicky. Proto prosím, buďte ohleduplní, respektujte i ostatní pejskaře, berte ohledy na citlivé bojínky, na hárající feny, na psy s pochroumanou psychikou, buďte rádi, že vy problémy se strachem či agresí nemusíte řešit a neztěžujte to ostatním, kteří to štěstí neměli. Jedna otázka vám rozhodně neublíží, stejně tak vašemu psovi neublíží, když nebude nucen se seznamovat s každým psem na této planetě. Uvědomte si, že vy máte za svého psa odpovědnost a to, že váš pes nemá s ostatními psy problém, ještě neznamená, že si může dělat, co chce a chodit za kým chce.


Na závěr bych chtěla přidat odkaz na článek, který se zabývá podobnou problematikou a rozhodně stojí za to si jej přečíst - "Nebojte se, on je hodný"

"Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého."


2 komentáře:

  1. Pod to bychom se podepsali. Všichni pejskaři povinně přečíst!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéž by to tak brala alespoň polovina majitelů psů :)

      Vymazat

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji