středa 6. května 2015

10+1 Skvělá kynologická kniha, kterou byste si měli přečíst

1. Jane Killion - Jak trénovat nemožného psa aneb I prasátka mohou létat

Tuto knihu by si podle mě měl přečíst každý, kdo si plánuje pořídit psa a nebo již psa má. Člověk, který se už nějakou dobu věnuje výcviku psů, ví, že převážná část chyb týmu, způsobuje člověk. A právě v této knize najdete ty nejdůležitější základy jak na výchovu a výcvik psů, mimo jiné zde i najdete rady, jak si se svým psem hrát (ať už je váš pes hračkami přemotivovaný nebo jej naopak žádná hračka nezajímá), dozvíte se, jak se pro svého psa stát cennějšími a tím pádem i zajímavějšími. Dále také zjistíte, jak využít zlozvyky psa ve svůj prospěch a jak řešit různá nežádoucí chování. U některých problémů Jane jako příklad uvádí své vlastní psy. Takže tuto knihu rozhodně doporučuji jako č. 1.


2. Turid Rugaas - Konejšivé signály: Na jedné vlně s vaším psem

Další kniha, která by podle mě neměla chybět v knihovně žádného pejskaře. Když se člověk začne více zajímat o to, jak psi komunikují a zjistí, co všechno do jejich komunikace patří, často i zjistí jakých různých chyb se dopustil. V této knize se dočtete především o tzv. konejšivých signálech, což jsou signály, kterými psi dávají najevo, že jim je některá situace nepříjemná, případně se snaží jiného psa či člověka uklidnit nebo mu dát najevo, že on sám není hrozba. Až si knihu přečtete, zjistíte, jak moc často k vám váš pes tyto signály vysílá a vy je velmi často absolutně ignorujete. Až budete brát ohledy na tuto komunikaci ze strany vašeho psa, váš vzájemný vztah se rozhodně o moc zlepší a váš pes vám bude mnohem více důvěřovat. Najdete zde i kapitolu, ve které se Turid zabývá stresem a také tím, jak psovi od stresu ulevit a pomoci mu.


3. Morten Egtvedt a Cecilie Koeste - Klikrtrénink pro vašeho psa

Chcete začít s klikrténinkem? Už jste se o klikrtrénink pokoušeli, ale nemělo to žádný účinek? Pak si určitě přečtěte tuto knihu, najdete zde moc hezky popsané základy klikrtréninku a učení psů (ale i jakýchkoli jiných tvorů), dozvíte se, jak začít klikat, jak psa odměňovat, jak posilovat dané chování či jaké jsou časté chyby. Jsou zde popsány i jednotlivé techniky učení jako je shaping, luring, targeting a podobně. Jako bonus je zde krok po kroku popsán postup, jak naučit až 30 základních i pokročilých triků a chování.


4. Susan Garrett - Shaping - I váš pes může být šampion

Naprosto skvělá a velmi čtivá kniha, která je jakousi směsicí příručky o klikrtréninku, shapingu, tréninkových her a to vše je psáno jako tréninkový deníček Susaniného borderáka Buzze a uvedeno do praxe na agility parkuru. Moc dobrá kniha, kterou bych doporučila nejen agiliťákům, ale všem, kteří se se svým psem věnují nějakému sportu. Susan se zde netají ani různými chybami, které udělala, ani problémy, které Buzz v daných situacích měl.


5. Martina Magnoli Klimešová - Čtyřnohý kamarád aneb Pozitivní motivace v praxi

Stručná a praktická příručka naprostých základů výchovy a výcviku psa pozitivní motivací. Najdete zde hezky popsané návody, jak psa naučit základní povely a chování, která se vám budou v běžném životě rozhodně hodit.


6. Stanley Coren - Co má pes na mysli

Pokud se chcete o psech jako bytostech dovědět i něco víc, pak rozhodně doporučuji tuto knihu. Nejen že je dosti čtivá, ale nejspíše vás každá strana této knihy ohromí nějakou zajímavostí nebo něčím, co jste o psech do té doby ani netušili. Dočtete se zde mnoho informací o psím vnímání a uvažování, o tom jak fungují psí smysly (včetně porovnání se smysly lidskými), o psích charakterech, o tom, jak se psi učí a spousty dalších užitečných informací. Po přečtení i pár stran této knihy pro vás budou psi určitě mnohem úžasnějšími bytostmi, než byli doposud.


7. František Šusta - Trénink je rozhovor

Kniha od jednoho z nejznámějších českých trenérů, která určitě stojí za přečtení. Dočtete se v ní především zásady tréninku metodou tzv. pozitivního posilování, která funguje nejen u psů, ale u všech možných živočichů, včetně lidí. Kapitoly v knize jsou doprovázeny příběhy lidí a jejich psů, kterým tato metoda pomohla vyřešit i určité problémy, ať už šlo o upevnění nežádoucího chování nebo naučení psa odpočívat. Tato kniha by určitě měla mít ve vaší knihovně své místo.


8. Jean Donaldson - Lidé a psi: Střet kultur

Další z užitečných knih plných zajímavostí o psech, jejich myšlení a učení se. Kniha pojednává o soužití lidí a psů, o psím vnímání, učení, ale i o problémovém chování a jeho příčinách. Pokud má pes nějaký problém, je v mnoha případech na vině sám majitel. Proto by měli majitelé psů své mazlíčky lépe poznat právě skrze podobné knihy, aby lépe pochopili jejich chování a především i důsledky svého vlastního chování.


9. Stanley Coren - Co má pes na jazyku

Tato kniha vám pomůže pochopit různé signály psí komunikace, ať už z pozice uší, výrazu očí, postoje těla nebo celkového chování. Psi totiž komunikují převážně neverbálně, ale lidé o tomto způsobu komunikace mnohdy ani neví, natož aby si jí dokázali přeložit. Myslíte si např., že pokud váš pes vrtí ocasem, znamená to, že je veselý? Necháváte své děti, aby koukali vašemu psovi upřeně do očí? Myslíte si, že když pes naskakuje na druhého psa stejného pohlaví, že si jen hrají? Přečtěte si tuto knihu a otevře se vám úplně jiný svět, o kterém jste až doposud neměli tušení.


10. John Bradshaw - Cesta do psí mysli

Jak se z vlků vyvinuli psi? Jak se psi učí? Jaká je jejich inteligence? To a mnohem více se dočtete v této knize od Johna Bradshawa. Vyvrací zde i řadu domněnek o psí dominanci. Najdete zde mnoho zajímavých informací o socializaci psů, o psech a emocích, nebo k čemu psům slouží různé pachy.


11. Alena Smolíková - Od psích triků k dogdancingu 

Chtěli byste se se svým psem věnovat dogdancingu a nevíte, kde začít? Nebo už vám došla fantazie, jaké další triky svého psa učit? Pak rozhodně sáhněte po této knize, plné krásných ilustračních fotek doplňujících návody, jak naučit až 60 různých triků rozdělených podle 5ti stupňů obtížnosti. Mimo jiné se zde dočtete i stručnou historii dogdancingu a také o základních principech učení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji