čtvrtek 28. května 2015

10+1 zajímavost o psech: Psí smysly


Ke spokojenému soužití se psy je často potřeba pochopit jejich vnímání tohoto světa a někdy tomu i podřídit situaci. Psi jsou úžasné bytosti a často je bereme do podmínek, které jsou jim silně nepříjemné a stresují je, ale nám jako lidem nepřijdou nijak zvláštní. Zkuste si představit svět pouze v odstínech žluté, modré a šedé nebo svět, který nevnímáte prvotně zrakem, ale nezměrným množstvím pachů a vůní...



1. Otisk čenichu psa je stejně jedinečný a individuální jako lidský otisk prstů.

2. Oko psa je citlivější, než lidské oko za šera. Psům díky tomu stačí pouhá čtvrtina světla (kterou by potřeboval člověk), aby v noci či za šera viděli.

3. Psi vnímají barvy, ovšem vnímají menší množství barev než lidé. Ve zkratce psi vidí svět v modro-žlutých odstínech. Jako žlutou barvu vidí např. zelenou a oranžovou, fialovou jako modrou a červenou vidí jako tmavě šedou až černou.

4. Psí čenich je často vlhký proto, že tato tekutina (hlen) pomáhá rozpouštět a lépe analyzovat molekuly různých pachů.

5. Srst psů funguje jako izolace před vnějšími vlivy - v létě před teplem, v zimě před chladem. Ovšem kromě toho jejich srst izoluje i teplo vytvářené tělem a brání jeho ochlazování, proto se psi v teplých dnech ochlazují silným supěním a potí se na tlapkách.

6. Psí čich je mnohem sofistikovanější než ten lidský. Obrazně řečeno - necháte-li člověka přičichnout ke guláši, ucítí guláš, ovšem necháte-li ke guláši přičichnout psa, ucítí jednotlivé ingredience, které guláš obsahuje.

7. Největší rozdíl ve sluchu psů a lidí spočívá ve slyšitelnosti vysokofrekvenčních zvuků. Mladí lidé se zdravým sluchem slyší zvuky až o frekvenci 20 000 Hz, psi ovšem slyší zvuky až v rozmezí 47 000 Hz - 65 000 Hz.

8. Na psím nose je mimo jiné také umístěno jakési tepelné čidlo, které se u psů rozvíjí již po narození - proto ještě slepá štěňata často kmitají hlavou ze strany na stranu, jelikož hledají zdroj tepla - svou matku.

9. Psi oplývají sadou hmatových čidel, která lidé neznají - jejich "vousy" na tlamě. Ve skutečnosti se spíše jedná o jakási tykadla, díky kterým pes vnímá předměty v blízkosti jeho tlamy. Z každého tohoto "vousového tykadla" pes získává informace, díky kterým je např. i jistější při chůzi v šeru apod.

10. S výjimkou tepelného čidla na nose, psi zaznamenávají čidly pouze chlad, kterému se snaží ve většině případů vyvarovat. Neznamená to, že by psi nevnímali teplo, jen ho vnímají velmi slabě a např. velké horko pes vnímá skrze receptory vnímající bolest.

11. Psí zrak je obzvláště citlivý na změny prostředí, proto psi skvěle vnímají jakýkoliv pohyb. Např. podle výsledků studie s policejními psy, byli psi schopni rozpoznat pohybující se objekt až na vzdálenost 900m, ovšem tentýž objekt nedokázali rozpoznat na vzdálenost 585m, pokud se nepohyboval.



Informace pro tento článek jsem čerpala především v knize Stanleyho Corena - Co má pes na mysli, kterou doporučuji v článku 10+1 skvělá kynologická kniha, kterou byste si měli přečíst.

1 komentář:

  1. Psi jsou neskutečně inteligentní stvoření. Máme jack russella teriéra, kterému budou teď v srpnu dva roky a je až neuvěřitelný, jak se s námi naučil žít. Co všechno už umí, chápe, jak dokáže pochopit, co po něm chci a naopak nechci a bez nějaké větší námahy na výcvik. Jen je prostě s námi a všechno okoukal. Samozřejmě spí s námi i v ložnici, ale ne v posteli, má svůj pelech vedle naší postele, takže na sebe i tak krásně vidíme :-) .

    OdpovědětVymazat

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji