úterý 30. června 2015

TIPY: Psí hlavolamy


Hlavolamy jsou skvělý způsob, jak psa zabavit v deštivém počasí, když má pes klidový režim, nebo prostě jen tak. Jsou taky skvělým nástrojem ke zvýšení sebevědomí psa. Mimo jiné hlavolamy především podporují čichání, což psy přirozeně zklidňuje. Je to pro ně jakási odpočinková aktivita, něco jako je pro lidi sledování televize nebo čtení knihy. Každý potřebuje odpočinek a stejně tak i naši čtyřnozí přátelé. V tomto článku vám přiblížím základní pravidla a také návody na některé hlavolamy, které si můžete vyrobit doma.


Základní pravidla:


  • Je potřeba pejskovi hlavolam ztěžovat postupně. Jelikož cílem hlavolamu je psa uklidnit a zvednout mu sebevědomí a toho nedosáhneme, pokud jej postavíme před těžký hlavolam, který neví jak vyřešit. Takže vždy po malých krůčcích ztěžovat.
  • Pejsanovi nepomáhejte, nenapovídejte, nechte ho, ať si na řešení přijde v klidu sám.
  • Pokud pes hlavolam začne ničit, nejspíš jste nastavili hlavolam příliš těžký - uberte na obtížnosti.
  • Když pes s hlavolamem pohybuje po zemi, přidržte ho (pokud se nejedná o balonek nebo klubko, kde je smyslem s hlavolamem hýbat).
  • Naučte psa, že musí počkat, než hlavolam připravíte, následně ho může vyřešit, až když mu dáte slovní povel (např. "můžeš", "oki", "go" apod.).
  • Ukončení hlavolamu nechte na pejsanovi, ten vám nejčastěji dá vědět, že je s hlavolamem hotov tím, že se na vás podívá



Krabice s výplní

Na tento hlavolam vám bude stačit krabice od bot + nějaká výplň (např. tenčí papír, kousky látky nebo několik balonků)
Krok 1 - vezměte si prázdnou krabici a vložte do ní pár pamlsků
Krok 2 - do krabice dejte trochu výplně + pár pamlsků, které ideálně položte na výplň
Krok 3 - teď můžete pamlsky dát i pod výplň, aby pes musel pamlsky více hledat
Krok 4 - do krabice dejte zbytek výplně a pamlsky můžete rozložit jakkoli vás to napadne
Pozn. u tohoto hlavolamu je potřeba psovi krabici držet, aby s ní nesmýkal po celém pokoji.



Čmuchací koberec

Na tento hlavolam můžete využít jakýkoli druh koberce či koberečku s vyššími vlákny, často se používají žinylkové koberečky do koupelen, žinylkové násady na mop apod. Vyrobit si ho můžete i sami doma z odřezků různých látek apod. Já mám vyrobený malý kobereček z bambulí napletených na kanavě.
Použití tohoto hlavolamu je snadné - jednoduše rozprostřete pamlsky a nechte hafušu, ať si je najde.



Muffinovník

Pro první fázi tohoto hlavolamu vám bude stačit forma na muffiny, tzv. muffinovník. Pro vyšší lvl můžete použít tenisáky či jakékoli balónky, které jistě doma najde každý, k zakrytí děr s pamlsky.
Krok 1 - vezměte muffinovník a do každé prohlubně dejte pamlsek
Krok 2 - když už pejsek ví, že jsou pamlsky v prohlubních, můžete je začít přikrývat balonky. Začněte s jedním balonkem (pamlsky dejte i do nezakrytých děr)
Krok 3 - postupně zakrývejte více a více děr
Pozn. opět hlavolam přidržte



Šňůra s pamlsky / Klubíčko s pamlsky

Další hlavolam, který si můžete bez problémů vyrobit doma. Stačí rozstříhat jedno až dvě stará trička na proužky, které následně svážete k sobě a tak vám vznikne delší šňůra.

Verze 1 - Šňůra s pamlsky
Toto je jednodušší verze. Jednoduše rozložíte šňůru po zemi, jak jen vás napadne a do šňůry po různu rozházíte pamlsky, pejsana pak necháte, ať si pamlsky hledá. Když už pes tento hlavolam dobře zná, můžete začít ztěžovat obtížnost tím, že šňůru začnete po kouskách smotávat spolu s pamlsky do klubíčka a tím se dostáváme k verzi č. 2.

Verze 2 - Klubíčko s pamlsky
Postupně smotávejte šňůru do klubka a do záhybů vkládejte pamlsky. Smotávejte klubko opravdu postupně, ať je psovi jasné, že klubko musí rozmotávat.



Koupené hlavolamy

V dnešní době je na trhu spoustu různých verzí hlavolamů pro psy. Nejčastěji bývají ze dřeva nebo z plastu. Obsahují různé posuvné mechanismy, vyndavací části, šuplíky apod. Takže pokud se vám nechce nic vyrábět, pak můžete rozhodně sáhnout po některém takovém. Firma Trixie má celou řadu různých hlavolamových hraček, od balonků na pamlsky po složitější mechanismy s šuplíky a skrýšemi.

Vyrobené hlavolamy

Hlavolamy si opravdu můžete vyrobit z čehokoli, co vás jen napadne, ať už je to krabice, plato od vajec, PET lahev, rolička od toaletního papíru, tuba od brambůrek, prostě z čehokoli. Ovšem vždy musíte brát v úvahu materiál, určitě nepoužívejte nebezpečné materiály, které by mohly psovi ublížit. Více inspirace a informací o hlavolamech můžete najít na kurzech a seminářích Hersenwerku, jak se hlavolamy také nazývají.

Takže vzhůru do toho...


Na závěr ukázka hlavolamů v podání pana Moja

6 komentářů:

  1. Skvělý clanek! A super nápady :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tady se mi moc líbí, až vykoumám, jak se na bloggeru dává sledování (nebo jestli poradíš :)), tak si hned přihlásím odběr článků.

    Já jsem zkusila koupit Laře interaktivní hračku, takovou kruhovou, kam se do okének poschovávají pamlsky a ona pak musí vrchním dílem otáčet a otevírat okénka. Na poprvé paráda, naplnila jsem všechna okénka, aby to neměla tak těžké, takže je spokojeně vybrala a zdálo se, že to pochopila. Pak jsem zkusila ob jedno vynechat, jak se dostala k prázdnému, popadla hračku do zubů a práskla s ní o stěnu, takže vypadaly všechny naráz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéj, pardon, že píšu až teď :) přihlášení k odběru je napravo v liště :)
      každopádně super, že to pochopila :) ale pozor na to mlácení a vztekání se :D i když taktika je to taky dobrá, pokud to tak fakt dělá cíleně :D

      Vymazat
  3. Zdravím, přečetla jsem si Vámi napsaný článek, je mi inspirací. Pro naše malé štěňátko chci něco takového pořídit. Projížděla jsem na netu a narazila jsem na tyto webové stránky tady mají tam velký výběr všelijakých blbůstek pro pejsci. Ale nemám zkušenost s těmito stránkami. Máte-li někdo z Vás. Díky.M

    OdpovědětVymazat
  4. Taky mám rád psí hlavolamy. Pro štěňata je to fakt docela dobrý. :) Ale vyhrají si s tím i velcí psi. Škoda jen, že e-shop s potřebami pro mazlíčky nemá větší výběr. Na druhou stranu když je člověk trochu šikovný, tak si něco podobného dokáže doma udělat i sám. Jen to chce tu správnou inspiraci, které je ale celý Pinterest a zbytek internetu. :)

    OdpovědětVymazat

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji