úterý 15. září 2015

TÉMA: Hachiko - příběh psí věrnosti

9/15/2015

Psi jsou snad od počátků považováni za nejlepší přátele člověka, což může potvrdit téměř každý pejskař. I malé děti znají psí hrdiny jako třeba Lassie, Rin Tin Tin a jim podobné. Ovšem z historie je známo i mnoho skutečných případů, kdy psi dokázali, že věrnost a neuvěřitelné příběhy nemusí být pouze v pohádkách a hollywoodských dojácích.

Roku 1924 si jistý japonský univerzitní profesor Hidesaburo Ueno pořídil psa plemene akita inu. Akita inu je původní japonské plemeno, tito psi se vyznačují vysokou inteligencí, oddaností, ale také tím, že člověku nedají nic zadarmo a jejich věrnost si člověk musí zasloužit. Den za dnem Hachiko doprovázel svého pána ráno na vlakové nádraží Shibuya, odkud profesor jezdíval do práce. Zde Hachi čekal, než se jeho páníček vrátí z práce, aby se spolu zase vrátili domů. Velký zlom ovšem nastal roku 1925, kdy se profesor Ueno z práce nevrátil, jelikož náhle zemřel na krvácení do mozku. Věrný Hachiko se ovšem nehnul ze svého místa a dále čekal, než se jeho pán vrátí.

fotografie z roku 1935
Po smrti profesora Uena se Hachiho ujali Uenovi příbuzní, Hachiko ovšem každý den utíkal na své místo před nádražím Shibuya a čekal. Každý den, za každého počasí. Léta plynula a jak tam Hachiko stále čekal, začínali si jej všímat lidé, kteří kolem něj chodili z práce a tak se jeho příběh dostal i do médií. Po zveřejnění příběhu Hachika navštívily spousty lidí, kteří mu donesli jídlo a pamlsky a chtěli s ním strávit alespoň krátkou chvíli.

socha Hachika na náměstí Shibuya (zdroj: tripadvisor)
Hachiko na svého pána čekal bezmála 10 let, až do roku 1935. V březnu 1935 Hachi podlehl parazitům na srdci a zemřel. Hachikovy ostatky jsou dodnes uloženy v Národním vědeckém muzeu v Tokiu.
Tento příběh dojal celé Japonsko a tak se z Hachika stal národní symbol věrnosti a za několik let byla na jeho počest před nádražím Shibuya vztyčena socha (jejíž replika před nádražím stojí dodnes a stala se hojně navštěvovaným místem). U jedné sochy ovšem nezůstalo. Jako vzpomínku na tento jedinečný vztah mezi člověkem a psem, byla v univerzitním kampusu Tokijské univerzity vztyčena bronzová socha zobrazující Hachika, jak se konečně vítá se svým pánem, aby již navždy mohli být spolu.
socha Hachika a profesora Uena v kampusu Tokijské univerzity (zdroj: rocketnews)
Filmové zpracování na sebe nenechalo dlouho čekat a tak vznikly dva filmy - roku 1987 japonský film Věrný pes Hachiko (Hachikó monogatari) a roku 2009 americký film Hachiko - příběh psa, kde hlavní roli ztvárnil Richard Gere. Příběh Hachika a profesora Uena se stal také hlavním motivem několika knih, např. dětské knihy Pamely S. Turner, z roku 2004, Hachiko: Příběh opravdu věrného psa, nebo další knihy Hachiko waits (vydána roku 2004).

Hachiko z filmu Hachiko - Příběh psa


pondělí 7. září 2015

10+1 Psí videoklip

9/07/2015

Zajímá vás, kteří hudebníci mají rádi psy? Podívejme se na ty, v jejichž videoklipech němé tváře účinkují. Některé z videoklipů mají i hlubší smysl...


1. David Guetta feat. Sia - She Wolf



2. Baha Men - Who let the dogs out?



3. Sweedish House Mafia - Save the World



4. OK Go - White Knuckles



5. OutKast - Ms. Jackson



6. Naughty Boy - La La La ft. Sam Smith



7. Moby - Mistake



8. Donots - Wake The Dogs



9. Moby - Why Does My Heart Feel So Bad?



10. Ice Nine Kills - Someone Like You (Adele Cover)



11. Anna Veselovska - Lepsi ako sme



_______________________________________________________________________________________________________

Napište do komentářů, který klip se vám líbil nejvíce :)


O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji