pondělí 22. srpna 2016

TÉMA: Co je to množení?

8/22/2016

Vzhledem k tomu, že se poslední dobou opět hojně hovoří a diskutuje o tématu množení a opravdu jen málokdy je pochopeno správně, rozhodla jsem se napsat tento článek, kde se pokusím s klidem vysvětlit, co to množení vlastně je a proč je spoustou lidí bráno velmi negativně. Základní rozdíly mezi chovem a množením jsem již probrala v článku PP vs bez PP - základní informace a tyto rozdíly bych chtěla blíže probrat v této sérii článků zaměřené právě na "chov" bez PP neboli množení.


Na začátek bych chtěla uvést na pravou míru terminologii, kterou zde budu používat - množením zde nazývám jakoukoli produkci psů bez PP, nezávisle na podmínkách či původu psů; naopak chovem zde nazývám jednoduše chov psů s PP. Je mi jasné, že pro spoustu z vás je množení sprostým slovem, každopádně já si myslím, že tyto dvě odvětví je potřeba od sebe jasně odlišit a to jednoslovným názvem. Stejně tak předem říkám, že množení se nemusí nutně rovnat množení v těch ohavných množírnách, o kterých se často mluví, prostě tento způsob "produkce" psů chci nějak pojmenovat.

Podpora množíren

Jednou z věcí, které je třeba objasnit, je jakákoli podpora množíren jako takových (tedy těch velkých, otřesných množíren). Často se lidé, kteří si pořídili psa bez PP, diví, když je někdo osočí z podpory množíren, a často reagují slovy: "Já ale nemám psa z množírny, rodiče jsem viděl, jde prostě o štěně z hezkého prostředí, od rodiny, která se o ně hezky starala." Ano, v tomto případě jste nepodpořili množírny přímo, ale nepřímo bohužel ano. Jde o to, že i obchod se psy se řídí těmi nejjednoduššími pravidly trhu a hlavním z těchto pravidel je - kde je poptávka, tam je i nabídka. Proto, dokud budou lidé ochotní si koupit bez PP štěně za x tisíc, z jakýkoli podmínek, pak se množírnám vyplatí takové psy produkovat, jelikož to, že vy máte štěně bez PP od rodiny, z krásného prostředí neznamená, že vaše sousedka to bude mít stejně.

Rizika bez PP

To nejhorší na množení bez PP psů jsou ta obrovská rizika. Tato rizika jsou jedním z hlavních důvodů, proč lidé proti množení bojují a proč jej odsuzují. Opravdu zde nejde o to, že by bez PP psi byli méněcenní nebo prašiví, ale o to, že jde o jejich zdraví a o jejich plnohodnotné životy. Jedním z těchto rizik je zdraví. Většina vad, včetně těch, které jsou podmíněné geneticky, se projevuje nejčastěji až v pozdějším věku, třeba ve třech letech, ne-li později. V nižším věku se většinou projevují vady a onemocnění, které jsou ve velmi vážném stádiu.

Proto nemůžete mít jistotu, zda vaše dvouletá fenka nemá např. epilepsii, pokud se u ní zatím neprojevila. Co se týče např. vad pohybového aparátu, jako je třeba dysplazie, tak lehká dysplazie kyčelního kloubu může být pro běžné majitele prakticky nerozpoznatelná, ale je tam. Stejně tak tomu je i u luxace pately. A upřímně, kolik majitelů bez PP psů dělá před nakrytím oběma psům kontrolní rentgeny nebo např. vyšetření očí, aby se vyhnuli alespoň některým vadám? A i kdyby udělali, absolutně nemohou vědět, jak na tom byli sourozenci nebo rodiče onoho krycího páru. Je to něco, co nemůže vědět nikdo, jelikož nemáte ani jistotu, že oni rodiče skutečně byli rodiče vašeho psa. A bohužel na zdraví štěněte má vliv nejen genetika získaná od rodičů, ale také od generací před nimi.

Tohle je Holka, je jednou z mnoha JRT bez PP, její rodiče nejspíš nevykazovali žádné zdravotní problémy, ona už to štěstí bohužel neměla - již nejspíš doživotně bude mít problémy s chůzí

Dalším z těchto rizik je povaha. Je sice pravda, že výchova a prostřední udělá nesmírně moc, ale i psi jsou živé bytosti a i oni jsou každý originál se svou charakteristickou povahou a některé povahové rysy prostě nezměníte, ani kdybyste se rozkrájeli. A stejně jako je tomu u zdraví, nemáte zde žádnou jistotu, kdo byli rodiče vašeho psa a pokud ano, netušíte, kdo byli další příbuzní a jak na tom byli psychicky. A stejně jako u zdraví, i u povahy jsou dané genetické předpoklady, které mají vliv na povahu štěněte.  Jste připraveni na to, že váš vysněný pes nakonec bude bázlivý jedinec, který se bude bát i svého stínu? Nebo že bude reaktivní i na sebemenší pohyb? U bez PP psa musíte počítat i s tím nejhorším scénářem, protože jednoduše nemáte ani tu nejmenší jistotu, záruku, absolutně nic.
Neposledním z ohromných rizik je březost a porod feny. Porod jako takový je pro fenu nesmírně náročná záležitost, zvláště pak u více početných vrhů. Komplikace mohou nastat kdykoli a jakékoli - fena neporodí všechna štěňata, nebo po porodu dostane silný zánět dělohy...To vše v rukou nezkušeného "chovatele"? To může být přímá cesta do pekel a to bez jakékoli nadsázky.

Byznys nebo ne?

Další neustále omílaná otázka - je prodej bez PP psů byznys nebo ne? A pokud ano, co je potom chov psů s PP, kteří stojí mnohem více peněz? Řeknu vám to takto - máte vrh bez PP štěňat, štěňat je dejme tomu 6. Prodejní cena jednoho štěněte je 5000. Vaše náklady na tento vrh je pouze očkování a odčervení. To máme, když to přeženu čistý zisk 24 000 Kč. Daně neodvádíte, protože to nedělá absolutně nikdo, kdo prodává bez PP štěňata.

Teď si vezměme situaci, že jste chovatel, máte registrovanou chovatelskou stanici, jste členem chovatelského klubu, splníte veškerá vyšetření a veškeré náležitosti, které k uchovnění potřebujete. Uchovníte svou fenku, zaplatíte za krytí, vrh řádně registrujete atd atd. S fenkou chodíte na řádné kontroly k veterináři, pak i se štěňaty, řádně je očkujete a odčervujete, necháte je očipovat, dopřáváte jim kvalitní stravu a péči, vybíráte ty nejvhodnější páníčky, nakoupíte výbavičku, kterou dáte ke každému štěněti... A teď si představte, že za každou jednotlivou položku v tomto seznamu vy zaplatíte a to ne v řádu stokorun. K tomu si připočtěte náklady, které vás stojí různé zkoušky nebo výstavy, které sice děláte hlavně pro radost, ale také tím ukazujete potenciál své fenky. Prodejní cenu štěňat si určíte třeba 15 000 Kč. A nakonec toho všeho ze svých né úplně obrovských výdělků ještě zaplatíte řádně daně státu, protože chovatelství je druh podnikání. Tolik času, co investujete do jednoho jediného vrhu, tolik péče, kolik poskytnete každému štěněti, které odchováte, tolik času, co strávíte vybíráním už jen vhodného krycího páru, tolik času a práce, co vás bude stát už jen ukázat potenciál své fenky, to je absolutně nesrovnatelné s těmi pár tisíci, které na tom "vyděláte". Kdybyste to dělali pouze pro peníze, nikdy váš chov nebude úspěšný.
Vidíte ten rozdíl?

Vše je na vás

Samozřejmě zde nejde říci, že pokud si pořídíte psa s PP, nemůže se stát nic zlého a nemůže se nic pokazit. Samozřejmě, že může a to z jednoduchého důvodu - kolik času investujete do výběru štěněte, podle toho to bude ve výsledku vypadat. Je bohužel jasné, že i mezi chovateli se najdou nepoctivci (což jsem už také v předchozích článcích psala), ale v dnešní době máme tak nesmírné množství dostupných informací, že to musí být člověk největší smolař pod sluncem, aby se něco pokazilo i navzdory tomu, že udělal vše pro dobrý výběr štěněte. Proto znovu opakuji, zjišťujte si informace, seznamujte se s lidmi, kteří dané plemeno mají, seznamujte se s chovateli, pročítejte diskuze na internetu (stačí i pouhý facebook, kde najdete nesmírné množství informací), seznamujte se s majiteli předešlých odchovů vámi vybraného chovatele, seznamujte se se samotnými příbuznými vámi vybraného štěněte. Uvědomte si, že si pořizujete parťáka na více jak 10 let, který s vámi bude trávit každý den, kterému věnujete nesmírné množství času a lásky, to co investujete do pouhého výběru je naprosté nic oproti tomu, co do pejsana investujete za celý jeho život.

Psa si pořizujete jako parťáka i na 15 let, opravdu je těžké jeho správnému výběru obětovat nějaký ten čas?

Mám psa bez PP, to ho mám utopit?

Myslím, že toto jsou naprosto zbytečné dotazy a reakce vůbec, ovšem, když už se ptáte - samozřejmě, že ne! Už se stalo, už s tím nic nenaděláte, toho psa už jste si koupili. A jak se říká, není nejlepší si poučit ze svých chyb a již je neopakovat? Nebo co se přičinit, aby ostatní už stejnou chybu neudělali? Co pomoci psům v útulcích, způsobů je nesmírně moc. Neřešte minulost, řešte přítomnost a ideálně i budoucnost.

Proč já jsem proti množení?

Jednoduše proto, že jsem sama poznala o čem to je mít psa bez PP, poznala jsem jednu z těchto stinných stran a upřímně bych to vážně nikomu nepřála. Vadí mi to ohromné riziko. Nepřijde mi správné riskovat zdraví a plnohodnotný život několika živých bytostí jen kvůli tomu, že někomu přijde jeho pes úžasný a myslí si, že nejlepší bude si hrát na Boha. Není nic horšího, než když máte psa, pro kterého byste udělali cokoli, ale není vám to nic platné, protože není ve vašich silách mu pomoci k plnohodnotnému životu, který byste si pro něj přáli.
Ano, velké riziko je i u PP chovu, nikde netvrdím, že není. Ale u PP chovu tomu můžete alespoň nějak pomoci, máte způsob, jak udělat opravdu hodně pro to, aby se narodila zdravá a vyrovnaná štěňata a to mi stačí. Představa, že by kvůli mně přišlo na svět x štěňat, která by byla jakkoli psychicky labilní nebo se u nich objevila např. epilepsie nebo těžká dysplazie, je pro mě jednoduše nepředstavitelná a já bych toto riziko nepodstoupila, i kdyby můj pes byl psychicky v pohodě a já ho milovala sebevíc.
Ano, uznávám, že celý tento "boj" proti množení je běh na dlouhou trať, ale dle mého to prostě stojí za to. Stojí za to lidem ukázat, že pokud nemají potřebu mít psa s PP, pak mohou poskytnout domov a lásku některému psovi z útulku. Ukázat jim, že psi z útulků nejsou prašiví, ani to nejsou psychicky nevyrovnaní zabijáci, kterým dříve či později rupne v makovici, a stanou se z nich agresoři. Ukázat jim, že připlatit si pár tisíc a věnovat nějaký čas výběru štěněte s PP má své výsledky.
Zkuste si někdy zajít do útulku ve vašem okolí, jít si vyvenčit některého z psíků. Zkuste oslovit některou organizaci, která se věnuje záchraně psů z množíren. Čtete si příběhy těchto psů, pak pochopíte, proč množení leží tolika lidem v žaludku a proč tak zapáleně proti němu bojují.

Nechcete psa s PP? Tak adoptujte...v útulcích jsou tak úžasné bytosti, žádní labilní zabijáci



Více článků o této problematice:


PP vs bez PP - základní informace


Množírny aneb Obchod s utrpením


PP vs bez PP: Mýty a omyly


neděle 21. srpna 2016

10+1 summer video

8/21/2016

Někdo si jako nejlepší dovolenou představí opalování se u moře, někdo cestování po památkách, někdo grilování a pejskaři? Pro ně dovolená bez psů není dovolená. Zde máte 11 úžasných prázdninových videjí se psy.


1. Eva Kastelic | Summer '15 Adventures - Summerstars




2. Golden Inka | A jolly summer ! // Belgium, Netherlands and Slovenia.




3. ZolzaBC | MADzone Border Collies :: Zoe, Madlene & Sorin - SUMMER!




4. Natalia Matłosz-Świeboda | Tinta & Lomo Summer Time 2014




5. jollyvicky | ALIVE IN THE SUMMERTIME | summer 2015 ♡




6. Monika Gradisar | **Summer2015** ♡♡ Short But Sweet ♡♡




7. Kiki Charlie | Charlie & Lotka on holiday




8. siberiantales | I'M GOOD || Summer 2015




9. Ingrid Pokorn | .:: Kings of SUMMER 2014 ♡




10. Dogs in Lens | ::..Love is in our blood [Summertime 2015] ♥




11. InezAmy4 | Summer 2015 | Coming your way ♡

neděle 14. srpna 2016

10+1 skvělé video s psími triky

8/14/2016

Psi dokáží člověku změnit život - někdo díky psovi začne rád chodit do přírody, někdo začne sportovat a někdo zase začne fotit, či natáčet videa...a jak jinak než se svými psy. Youtube je plný všemožných videjí se psy a zde je pár mých nejoblíbenějších z všemožných koutů světa (dokonce i z Čech :) )...


1. Jolly Vicky | Life is better with you ♡ [Vicky, 4 years]




2. Jess Bell | Amazing dog tricks - Cohen the Australian Shepherd




3. Zolza BC | Border collie Zoe & AMAZING dog tricks!




4. BeyondSlowMotion | Alex & Jumpy - The Parkour Dog




5. MacNicki | Doggone Jolly's Hundreds of Smiles, 1 year ♡




6. Russell Fox | BACK HOME | Four years together with Jess ♥




7. kikopup | Dog Tricks and Training at DOG BEACH to Pharrell Williams "HAPPY" song




8. ZolzaBC | Border Collie Sorin - 10 months! Tricks, frisbee & obedience




9. HaPi PiHap | Ghimli [1 year old] ♡ ~ Doggone Jolly's Hyper Handsome




10. Klára Nováková | Dog tricks by German Shepherd Britney - 2 years !




11. BeyondSlowMotion | Kyle & Nissa - The Border Collie (Parkour Dog Tricks)

neděle 7. srpna 2016

SOUTĚŽ o týmové tričko

8/07/2016

Věnujete se se svým čtyřnohým parťákem či parťáky nějakému sportu? Chodíte s nimi na cvičák? Chtěli byste skvělé týmové tričko vytvořené přímo pro vás? Pak se zúčastněte naší soutěže a třeba budete vy tím šťastlivcem. 


Aby výběr vítězů byl objektivní, budou všichni výherci vylosováni. 
Veškeré fotografie a příspěvky budou s vaším jménem zveřejněny na facebookové stránce Pawsitive notes.

Chcete-li o tričkách vědět více, přečtěte si mou recenzi ZDE.

PODMÍNKY SOUTĚŽE: 

Soutěž trvá od 7.8.2016 do 31.8.2016 včetně. Do soutěže o hlavní tři ceny budou zařazeny všechny maily, které splní podmínky soutěže. Příspěvek musí být zaslán mailem na adresu pawsitive.notes@gmail.com. Výherci budou vylosováni 4. září 2016. 
Soutěžní mail musí obsahovat:
  • fotografii vašeho psa či psů (vyfocenou vámi; případně pokud půjde o fotografii focenou někým jiným, pak pouze se souhlasem autora a s uvedením jeho jména)
  • vaše jméno
  • vypsané aktivity, kterým se se svou smečkou věnujete a při kterých byste týmové triko využili
Soutěžící souhlasí odesláním svého soutěžního příspěvku se zveřejněním soutěžního příspěvku (včetně jména) na facebookové stránce"Pawsitive notes". Nakládání s osobními daty se řídí zákonem č.101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů.
Hlavní výhra bude odeslána na výherní kontaktní adresu bez zbytečného odkladu. Výhra není právně vymahatelná. Stránka Pawsitive notes nenese po odeslání výhry odpovědnost za případné ztráty způsobené Českou poštou.

LOSOVÁNÍ VÝHERCŮ



Děkujeme firmě GODDOG, za poskytnutí cen do této soutěže :)


RECENZE: Týmová trička od Goddog

8/07/2016

Jestli mě na psích sportech něco baví a nesmírně těší, je vždycky okamžik, kdy se z člověka a psa stává tým, který se vzájemně doplňuje, spolupracuje a rozumí si. Ovšem kdo chce být tým, musí také vypadat jako tým! A právě proto se v této recenzi podíváme na týmová trička vyrobená na zakázku od Goddog.cz.


Už před nějakou dobou jsem začala spolupracovat s firmou Goddog, jelikož grafika a psi, to je prostě nejlepší kombinace. A pak přišlo období Vánoc (ano vím, že je už červenec :D ) a první dárky, které jsem měla vymyšlené, byly pro mé pejskařské kamarádky - trička s jejich smečkama. Jelikož jsem ale nechtěla dělat nějaké tuctové potisky, zapojila jsem své kreativní já a pustila se do tvorby a tak vznikla skvělá týmová trika.
Vizualizace trička pro Báru s Oušíkem a Žerykem
Na přední straně se nachází portrét psa (nebo psů, v Bářiném případě) s popiskem, který jej charakterizuje. Jessie si vysloužila přezdívku opice, jelikož má tendence všude šplhat a skákat lidem na záda při každé příležitosti, proto Jessie the Monkey. Charakterizovat jednoho psíka bylo celkem snadné, ale charakterizujte dvěma slovy dva psy. A tak si Žeryk s Oušíkem vysloužili oslovení Furry Freaks, jelikož Oušík je blázen do frisbee a Žeryk, ten má zase své lovící chvilky.


Týmové tričko našich kamarádek - Míši a Jessie

A aby to nebylo jako podle pořekadla o kovářově kobyle, tak jsem si nedávno udělala radost a vytvořila design i pro sebe s panem Mojem. Jelikož se za nějaký super tým zatím moc považovat nemůžeme, tak aspoň ať tak vypadáme pro běžné lidi. Nejhorší pro mě asi bylo vymyslet přední nápis, který by Moja vystihoval. Nechtěla jsem zvolit něco, co by cizím lidem vyznělo nějak urážlivě (jako např. to, když o něm říkám, že je autista, samozřejmě s velkou nadsázkou), proto jsem nakonec zvolila oslovení Mr. Misunderstood (aneb pan Nepochopený), což Moja charakterizuje asi úplně nejvíc a každý si to může pojmout po svém.

Na fotkách občas i jako tým vypadáme :D

A teď k samotné recenzi triček. Výrobky od firmy Goddog jsou mezi pejskařskou komunitou dosti známé a i rozšířené (snad na každé pejskařské akci potkáte někoho, kdo má tričko nebo mikinu od Goddogu) a to právem - vysoká kvalita textilu, vysoká kvalita potisku a k tomu za fajn ceny. V nabídce máte na výběr desítky motivů, ať už s jednotlivými plemeny, sporty, a nebo všeobecné psí motivy. A kdyby vám to náhodou nestačilo, není problém se domluvit na motivu na zakázku, podle fotky. Zkrátka a dobře, každý si zde najde to své.

Trička a ostatní výrobky s motivy Goddog najdete na eshopu či facebookové stránce.


Líbí se vám nápad týmového trička? Chtěli byste své tričko se svým psem? Pak se zúčastněte naší soutěže a můžete jedno vyhrát.

úterý 2. srpna 2016

RECENZE: Fotokniha od Saal Digital CZ

8/02/2016

Už delší dobu jsem se chystala nějakým způsobem zvěčnit některé z mých fotek a tak když jsem zahlídla možnost získat fotoknihu za pouhé napsání recenze, neváhala jsem ani chvilku. Třeba i vy hledáte inspiraci nebo váháte, kterého výrobce zvolit...



Nedávno jsem na facebooku narazila na stránce jedné fotografky, kterou sleduji, na akci firmy Saal Digital CZ, při které fotografům poskytnou kupón na fotoknihu v hodnotě 1200 Kč za recenzi zveřejněnou na některé ze sociálních sítí. Pár těchto recenzí jsem si přečetla a byla jsem naprosto nadšená kvalitou provedení daných knih a tak jsem neváhala a přihlásila se také. Z počátku jsem byla nervózní, jelikož jsem nevěděla, kdy dostanu odpověď a jestli vůbec mi bude tento kupón také poskytnut, ale hned druhý den, když jsem dorazila z práce, na mě v mailu čekala odpověď. A tak jsem ihned zasedla k počítači, začala vybírat fotky, stahovat originální software a v hlavě si utvářet představu, jak bude má kniha vypadat.

Jedna z mých opravdu oblíbených fotek

Jako první si v programu zvolíte formát knihy a celkovou specifikaci, já si vybrala formát a4 na výšku (už jen když jsem si některé své srdcové fotky představila přes obě strany, tak mi srdce poskočilo radostí), obálku lesklou a vnitřní strany matné. Program na vytváření knihy je jednoduchý a celkem intuitivní (zvláště pro člověka, co už někdy dělal v nějakém programu na úpravu fotek a podobně). Fotografie vám skvěle přizpůsobuje tvaru, který zrovna potřebujete, aniž by jakkoli fotku deformoval. Navíc zde máte k formátu každé knihy hned několik přednastavených schémat rozložení fotek po celém formátu, což dle mého ocení každý, kdo si chce nechat vyrobit vzpomínkovou knihu např. s fotkami z dovolené.


Asi nejvíce jsem se zasekla u titulní strany, jelikož jsem nechtěla jen fotku s logem. Nakonec jsem se rozhodla pro rozmístění 9ti fotek, tvořících čtverec, z nichž jedna jediná fotka je barevná, a ne náhodou je barevná zrovna fotka s Mojem - jelikož u pana Moja to vše začalo. Na poslední dvojstranu jsem se rozhodla dát seznam všech (nebo spíše většiny) psů, kteří se v mé knize objevili. Zjistit jména některých z nich byl docela nadlidský výkon, vzhledem k tomu, že jsem neznala ani jména majitelů - což byl především případ fotek psů ze závodů frisbee.

"Síň slávy" čtyřnohých modelů

A teď k samotné knize. Celkové zpracování a tisk je opravdu bez chybičky. Už jsem v ruce pár fotoknih měla a kvalita byla taková, že bych za výrobu dala tak možná 100 korun, víc ne. Co se mi u fotoknih od Saal Digital líbí asi nejvíce, je provedení vazby, kdy u dvoustran není vidět přechod, jde tedy o celkem plynulý přechod mezi stranami a tak když se rozhodnete zvolit fotku přes celý formát, není fotka hyzděna švem. Barvy a tisk jsou na jedničku, papír je velmi kvalitní a pevný. A dodací lhůta? Objednávku jsem odeslala ve středu ve tři hodiny odpoledne a ve čtvrtek v 10 hodin jsem byla informována o dokončení výroby a následném předání mé objednávky přepravní společnosti. O veškerých podrobnostech ohledně stavu objednávky jste navíc informováni, což je skvělý bonus, pokud se na svou knihu těšíte tak, jako já.

Za sebe fotoknihu od Saal Digital CZ vřele doporučuji a přiznám se, že 100% nezůstane jen u ní :)



Na závěr moc děkuji Saal Digital za výrobu mé první fotoknihy (kterou si ještě nějakou dobu budu pravidelně prohlížet :D )


O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji