sobota 27. dubna 2019

TÉMA: Když grafika pomáhá

4/27/2019

Asi znáte tu bájnou větu „Když jsem se pak v patnácti rozhodoval, co dál dělat, pekařina pro mě byla jasná volba.“ Pro mě tou volbou byla grafika. Moc jasná volba to nebyla, ale dopadlo to dobře. A v dnešní době jsem dvorní grafička organizace Pet Heroes, která se zabývá pomocí psíkům a kočkám v nouzi a tak bych vám ráda dala nějaké tipy, jak byste i vy mohli pomoci potřebným…


Většinou, když se s někým ze známých začnu bavit o nějaké pomoci útulkům a psům v nouzi, tak ve většině případů slyším akorát výmluvy – „když já tolik nevydělávám“, „pejska si nemůžu adoptovat“ a bla bla bla. Jenže těch způsobů jak pomoci, je neskutečné množství a pomoci opravdu může kdokoli, stačí jen chtít. A pokud ovládáte kresbu, malbu, tvorbu videí, marketing nebo třeba grafiku, tak můžete pomoci opravdu hodně.

Můj vstup do světa profesionální grafiky

Když jsem dokončila vyšší odbornou školu, začala jsem si hledat nějakou práci v oboru, což se pro mě ukázalo jako velmi náročný proces. Vzhledem k tomu, že jsem poměrně silný introvert, byla pro mě představa nového prostředí, nového kolektivu lidí, nového režimu apod. dost děsivá. Ale nakonec jsem si našla part-time práci, na pozici grafika, v jedné firmě, která zprostředkovávala tisk letáků a dalších propagačních materiálů. K mé smůle to nebyl úplně ideální první krok do světa grafické profese. Když to shrnu, šlo o lidi, kteří měli x firem, včetně i jakési „reklamní agentury“. Potíž byla v tom, že o tom, jak reklamní agentura funguje, toho úplně moc nevěděli. A ani lidé, které v ní zaměstnali. Takže to vypadalo tak, že můj „nadřízený“, který mi posílal zadání zakázek apod., neměl ani základní znalosti nějaké předtiskové přípravy atd. Jinými slovy, pro grafika docela peklíčko. Protože co zakázka, to jsem musela neustále opakovat základní pravidla a principy (např. že na leták formátu a4 mi opravdu nestačí stáhnout pidi logo z webových stránek) – což člověka po nějaké době začne opravdu vytáčet. A to už vůbec nemluvím o větších zakázkách, do kterých se vrhlo nově přijaté vedení. Lepší nekomentovat. Jen asi k tomu dodám jednu velkou radu pro začínající grafiky – pokud hledáte své první zaměstnání a dostanete se do podobné společnosti, kde jakési vedení, které vlastně za všechno odpovídá, nemá ani základní znalosti předtiskové přípravy, a celkově o grafice, odejděte a hledejte jinde. Protože takováto zkušenost vám nesmírným způsobem grafiku znechutí…u mě to dopadlo tak, že představa práce grafika na fulltime prostě nepřichází v úvahu.

Letáček tehdejšího OS Beky, včetně nového loga ode mně, a také log Azylu XY a Psího přání, které jsou taktéž má práce

Ale teď k té pozitivnější části – práci dobrovolníka. Ještě krátce předtím, než jsem ukončila studium na vyšší odborné škole, jsem se tak nějak začala zajímat o různé organizace, které pomáhají psům v nouzi. Shodou okolností jedna z organizací, Nadační fond Pes v nouzi, sdílela příspěvek organizace OS Beky, ve kterém sháněli grafika na jakoukoli spolupráci. Tak jsem si říkala, proč to nezkusit a tak jsem jim napsala. No a tak jsem se seznámila s Nikol. Slovo dalo slovo a ze mě se stal dvorní grafik této organizace. Z OS Beky se za ta léta stala organizace Pet Heroes z.s., jejíž grafika je stále částečně v mé režii.

Mé práce

Asi tou nejzásadnější prací, jakou jsem z pohledu grafika udělala, jsou loga organizace Pet Heroes a jejích projektů, a jejich celý vizuální styl. V minulosti už jsem jedno logo udělala, tehdy ještě pro OS Beky a k němu jsem se snažila dodržovat některé prvky, ale upřímně…žádná sláva to nebyla. Myslím, že už i v té době se vědělo, že se bude organizace přejmenovávat, takže se bude dělat vše znovu. Ovšem tvorba vizuálu Pet Heroes pro mě byla asi zatím nejnáročnější práce. Vzhledem k tomu, že šlo i o název, na jehož tvorbě jsem se podílela, a o organizaci, jíž jsem byla součástí, tak jsem chtěla něco opravdu pořádného, vymazleného a speciálního. Něco, na co bych byla pyšná. Přiznám se, že samotné logo Pet Heroes mi trvalo opravdu dlouho, jelikož mi na tom tak záleželo, tak mi nic nepřišlo dost dobré. Ale nakonec to přišlo a zadařilo se…a pak už to šlo tak nějak samo.
Kromě samotných log a vizuálu jsem udělala i několik designů triček, placek a hrnečků. Některé ještě v době OS Beky, některé už teď pro Pet Heroes.

Progress a finální verze loga Pet Heroes

Kromě mého domovského přístavu, kterým jsou Pet Heroes, jsem příležitostně dělala i pro pár jiných organizací. Např. úpravu kalendáře pro NF Pes v nouzi, design triček taktéž pro NF Pes v nouzi, nebo také grafickou úpravu Kočk-o-malovánek pro děti organizace Nekupuj.Adoptuj!.

Design tašky a placek pro charitativní obchůdek Pet Heroes shop

A jak můžete pomoci vy?

Je to snadné…pokud ovládáte grafiku, nebo třeba i jen kresbu, ale bohužel nemáte úplně kvanta volného času, aby se z vás mohl stát stálý člen některé z organizací, nejjednodušší způsob jak pomoci, a zároveň jak vydělat co nejvíce peněz, jsou např. designy triček, hrnečků, placek a dalších předmětů. Velké množství organizací má již v dnešní době své charitativní obchůdky, které jsou jedním z jejich hlavních zdrojů příjmů. A do těchto obchůdků potřebují pochopitelně nějaké zboží. Pro grafika je to ideální v tom, že můžete vytvořit jeden design, dva…kolik budete chtít, jak často budete chtít, jaké budete chtít…je to prostě a jen na vás. A navíc tím opravdu pomůžete vydělat hodně peněz, které jdou právě na pomoc pejskům (případně koček), zároveň, pokud jste začínající grafik, je to pro vás zkušenost a položka do portfolia. Prostě ideální pro všechny strany.
Pokud máte naopak času víc, můžete si najít nějakou organizaci, která je vám sympatická a vypomáhat či tvořit grafiku dlouhodoběji. Můžete např. vytvořit šablony příspěvků na sociální sítě, pomoci vytvořit atraktivnější vizuál organizace a podobně.

Obálka Kočk-o-malovánek pro děti, vydané organizací Nekupuj-Adoptuj

Pokud pominu fakt, že to, co vytvoříte, slouží dobré věci (z čehož budete mít i dobrý pocit), tak to nejdůležitější, co vám podobná práce dá, je praxe. Ve většině případů budete mít více méně volnou ruku, zvláště pak v případě, kdy budete dělat např. právě designy triček. Nikdo vám do toho nebude kecat a vy se budete moci kreativně vyřádit. A není to jen o grafice…můžete být třeba ilustrátor, můžete se zabývat tvorbou videí, můžete studovat marketing a zaměřit se třeba na sociální sítě…těch činností, které pomohou a budou užitečné, je opravdu nezměrné množství. Nemusíte se ničeho bát, za zeptání nic nedáte. Může se sice stát, že narazíte na nějakou organizaci, která úplně nejde v trendech a nějaké ty internety je nezajímají, ale je zde i několik těch, které se snaží plně využívat všech prostředků, které zahrnuje marketing dnešní doby.

Úvodní fotky facebookových stránek Pet Heroes a azylu Handipet Rescue

A pokud je pro vás cena zadarmo moc nízká, myslím, že jsou i organizace, se kterými se můžete domluvit, že budete pracovat za naturálie, např. za krmivo pro vašeho psíka/kočku, kočkolit nebo jiné chovatelské potřeby, které si může dát organizace do nákladů. Je zde i možnost říci si o finanční odměnu, ale upřímně, asi by nebylo ideální, kdyby to byla vaše primární motivace.

Maminka jednoho z členů mé oblíbené kapely prý říká: „Když nejsi součástí řešení, jsi součástí problému.“ A myslím, že v silách každého z nás je možnost pomáhat v řešení nějakého problému. I kdyby jen jednoho. Spousta lidí tvrdí, že jedinec nic nezmůže, ale opak je pravdou. U jedinců to vždycky začíná. A pokud i vás trápí situace s opuštěnými psy v naší republice, pak se můžete stát jedním z těch, kteří se s tím snaží něco dělat. Způsobů je spousta. A jedním z těch způsobů může být váš um a něco co vás baví.

Ano, nezarobíte na tom žádné peníze sami pro sebe, ale pomůžete nějaké peníze vydělat a ty peníze půjdou na dobrou věc – na pomoc psům (a možná i kočkám) v nouzi. Pokud ještě váháte a máte nějaké otázky, určitě se nebojte a napište mi buď do komentářů nebo na mail, určitě se vším ráda poradím :) 

sobota 20. dubna 2019

REPORT: FOR PETS 2019

4/20/2019


For Pets, veletrh chovatelských potřeb aneb ráj pro nadšené pejskaře, kočkaře, koňáky a další chovatele (a peklo pro jejich peněženky). Pro mě osobně je to jedna z nejoblíbenějších akcí, na kterou vždycky ráda zajdu. Poslední dva roky byly menším zklamáním, ale i tak jsem se tam letos byla opět podívat…dvakrát.


Loňský ročník mi přišel poněkud nudný, kromě toho, že přibyly dvě haly zaměřené na koně, tak v části For Pets nebylo nic moc nového. Stánky byly stejné, nabízené zboží bylo stejné, takže jsem letos měla obavy, jestli to vůbec bude stát za to….stálo. Neměla jsem žádné přesné plány, co všechno nakoupím, jediné, za čím jsem šla cíleně byl nějaký doplněk stravy na posílení imunity nebo na podporu trávení od značky Canvit, a možná koupit nějaké pamlsky…no, nakonec sem toho koupila trochu víc (a to jsem se hodně držela, abych nekoupila ještě víc :D ).

Stánky

Asi vám nebudu popisovat všechny stánky, které se na veletrhu nacházely, tím vás nudit nebudu (některé totiž byly nudně stejné jako v předchozích letech). Ale spíš bych ráda vypíchla ty, které nabízely nějaké novinky, měly přátelskou obsluhu nebo zkrátka zaujaly svou kreativitou nebo tím, že byly jednoduše nové. U některých vystavovatelů šlo krásně vidět, že i pejskaři dokážou velké věci a že dokážou být i skvělými obchodníky.

Jako první prostě musím zmínit stánek, který zaujal asi každého, kdo se na For Pets byť jen mihnul – a tím je „stánek“ Pet Farm Family. První den jsem u tohoto stánku koupila pro pana Moja takové speciální pamlsky – speciální v tom, že jsou vyrobeny ze cvrčků. Což bylo prakticky hlavní téma celého stánku – Pets from future a tedy i strava budoucnosti. Součástí expozice byl přepravní kontejner, ve kterém se nacházela jakási laboratoř, kterou jste mohli libovolně procházet (upřímně, já když jsem vešla dovnitř, tak jsem si ze všeho nejvíce připadala jako na některé ze stanic Dharmské iniciativy :D ). Uvnitř se také nacházel únikový modul pro čtyřnožce.


Obsluha stánku byla tak milá a přátelská, že jsem si zde musela něco koupit, a proto jsem se rozhodla pro výše zmíněné cvrččí pamlsky. Což je mimo jiné také znamení toho, že marketéři Pet Farm Family dělají svou práci dobře. I když jsem pamlsky koupila jen ze srandy, tak nikdy dříve by mě to nenapadlo (např. když jsem poprvé viděla granule vyrobené z hmyzu, tak jsem si ťukala na čelo). Ale to, jak to podala právě tato parta lidí, mě z nějakého důvodu přesvědčilo, abych je zkusila. Tohle mé nadšení ale pan Mou už nesdílel…první kousek vzal do papule a hned ho vyplivnul, a další odmítal vůbec do papuly vzít ( :D hold pán není žádný mileniál, ale stará škola). Ale proto, že se mi líbí, co tahle parta dělá a to jak to dělá, tak jsem se rozhodla druhý den koupit jiné pamlsky, nějaké z masa. Nakonec volba padla na baranicu…a ta prý podle všeho chutná naprosto skvěle. Takže mise splněna.
Musím říct, že tihle nadšenci by měli jít mnohým prodejcům příkladem. Co si já pamatuji, tak na For Pets byli už po několikáté a pokaždé byl jejich stánek jiný. Ačkoli většinu nabízeného zboží mají stejnou, i některé části stánku byly stejné, tak stánek jako celek byl jiný, oživený, atraktivní, kreativní a zkrátka lidi zaujal.

Další perličkou veletrhu byl bezpochyby stánek dogfriendly kavárny Løype. Tato kavárna byla otevřena loni v listopadu a od té doby se stala asi nejoblíbenější kavárnou mezi pejskaři…a to zcela zaslouženě. Kavárna byla vybudována komunitou lidí, kteří se věnují canicrossu a podobným sportům a proto zde můžete nakoupit i veškerý sortiment, který k nim potřebujete. Proto byl i na jejich stánku k vidění (a také ke koupi) veškerý sortiment značky Non-stop dogwear a také krmivo značky Kaniko, vše jste mohli se svým psíkem vyzkoušet, poradit se s milou obsluhou a na závěr si dát dobrou kávu nebo něco dobrého na zub. No, co si přát víc? :) Každopádně, jestli jste se na For Pets nedostali, určitě tuto kavárnu navštivte, je skvělá.

Království hraček

Další stánek, který musím zmínit, je Brit. Ten byl pochopitelně rozdělený na část Brit a část Carnilove. Nejdříve jsme se zastavili na té Brití části, kde jsme okoukli receptury novější řady Fresh. Ta mě totiž nedávno poměrně zaujala a přemýšlela jsem, že bychom jí s Mojem zkusili. Tak jsme poprosili o vzorečky receptur, které mě zaujaly, a to krůtí s hráškem a kuřecí s bramborem. To jsem ale ještě netušila, že nové receptury řady Fresh má i Carnilove (kterým jsem v minulosti Moja krmila a byla jsem s ním dost spokojená). Trochu nechápu, jak mi tahle novinka mohla utéct, jelikož podle všeho s ní Brit přišel na trh už v červnu loňského roku, a to nejen s krmivem jako takovým, ale také s pamlsky. Bohužel ale neměli vzorečky těchto nových receptur granulí, tak jsem koupila rovnou malý pytel a dost přemýšlím, že až zkrmíme granule, co teď máme, tak zkusíme zase Carnilove. Vzala jsem příchuť kuře s králíkem a k tomu přibrala i pamlsky, poloměkké kachní s rozmarýnem a křupavé pštrosí s ostružinami (fakt krásně voní!). Granule Mou ještě nechutnal, ale oboje pamlsky mu dle všeho hodně chutnají. Rozhodně bych taky chtěla zmínit milou obsluhu právě na Carnilove části, slečna nám popsala nové druhy pamlsků a i nám ukázala novější receptury granulí a k mému nákupu přidala i klíčenku Brit, což byl takový milý dárek (ostatně to je ta přidaná hodnota stánku na veletrhu).

Nováčci z řad vystavovatelů

Za co jsem moc ráda, je fakt, že se na letošním ročníku objevilo i několik nováčků. Nadšená jsem byla například ze stánku Dog visual, tolik nádherných obojků! Bylo to peklo kolem tohoto stánku pokaždé projít (a beztak jsem se u něj zastavila hned několikrát a kochala se :D ). Skvělý byl také stánek Pamlskového ráje, kde jste mohli pořídit všemožné originální hračky, obojky či vodítka. Dalším nováčkem byl také stánek Zelené Země, který nabízel všemožné konopné produkty pro psy. Ale upřímně, jako nadšenec do všemožných potřeb pro psy bych uvítala mnohem více „menších“ výrobců a prodejců, ale chápu, že zařídit si stánek na 4 dny na veletrhu není úplně levná záležitost. Možná by stálo za zvážení, kdyby pořadatel pro každý ročník vyhlásil soutěž právě pro menší podnikatele a výrobce, ze kterých by vybrali byť i jen jednoho, který by měl pronájem místa zdarma. To by podle mě mohlo veletrh dost ozvláštnit a zpestřit.

Je libo nějaký obojek?

Nové trendy veletrhu

Doba jde dopředu a sociální sítě jsou prostě důležité. To došlo i mnohým vystavovatelům a tak zahrnuli do své expozice i výzvu pro majitele instagramových účtů. Např. u stánků Pet Farm Family a Akinu jste mohli vyfotit svého psíka a když jste fotku přidali na instagram s příslušnými hashtagy, tak vám fotku vytiskli a konkrétně Pet Farm Family fotku přidali i na nástěnku v jejich výzkumném „konťáku“. U stánku Platina jste pak mohli psíka vyfotit s vlaječkou, a přidáním na Instagram se tak zařadit do soutěže o pytel granulí s novou příchutí.

Doprovodný program

V minulých letech jsem si většinou vytipovala části doprovodného programu, které mě zajímaly a dokonce jsem si i nastavovala budík, abych je nepropásla. Letos ale už jsem nějak tuto potřebu neměla, většinu sportů znám, i když na takový nosework bych se ráda podívala, ale asi raději zajdu přímo na nějaký trénink. Přiznám se, že jediné, na co jsem z doprovodného programu koukala, bylo dogfrisbee, jinak jsem zašla akorát do části for horse, protože přeci jen, psí sporty znám, ale koně? To je pro mě jiná podívaná.



Co mě dost mrzí je fakt, že i za ta léta, co na For Pets chodívám, je povrch v ukázkové části stále stejný – koberec, který účinkujícím dost klouže, což je při ukázkách sportů jako je třeba dogfrisbee nebo agility poněkud nešťastné. Nehledě na fakt, že se na tento problém snad každý rok poukazuje, ale změna žádná. K čemu pak je, když si pořadatelé pozvou na ukázky dogfrisbee špičky tohoto sportu, když ty se pak ani nemůžou pořádně „rozjet“, dokonce ani předvést základní triky, protože psíci mají co dělat, aby se nepřizabili a aby sami sebe nějak zkorigovali…a kolikrát nemají problém jen čtyřnožci.

Můj skromný nákup :D

Co říct na závěr? Letošní ročník byl jednoznačně lepší než ten loňský. Rozhodně teď máme celkem slušnou zásobičku pamlsků minimálně na dalšího půl roku. Mojova bedna s hračkami je zas o něco plnější (nebo spíš ještě více přeplněná :D ). A já se rozhodně těším na další ročník…


O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji