čtvrtek 21. května 2015

TÉMA: Klikr - kouzelná krabička


Klikr se v poslední dobou stal velmi oblíbenou cvičební pomůckou a to zaslouženě. Ovšem často se najdou lidé, kteří psovi začnou klikat, aniž by znali nějaké základy a pravidla a pak se objevují názory jako "můj pes to nechápe", "můj pes je na to moc hloupý" nebo "mého psa to nebaví", ačkoli ve většině případů je chyba právě v člověku a ne ve psovi. Klikrtrénink má velké množství výhod a určitě stojí za to jej vyzkoušet. A co to klikr vlastně je? Klikr je malá plastová krabička buď s plíškem, nebo s tlačítkem, které vydává klikavý zvuk. Klikrů je dnes k sehnání nezměrné množství a každému vyhovuje jiný typ, takže je lepší, když si každý najde ten svůj.

Výhody klikru

  • Pracuje se správným chováním, které je odměňováno, místo korigování toho špatného
  • Přesnější a rychlejší načasování/označení správného chování
  • Nepřenáší emoce
  • Zní pokaždé stejně
  • Skvělá společná zábava - pro většinu psů se trénink stane mnohem zábavnější právě s klikrem
  • Pro psa jasná definice povelu - u klikrtréninku je nejčastější nejdříve zformovat chování a až k hotovému chování přiřadit povel
  • Klikr můžete použít nejen u psů, ale i u ostatních zvířat, ať už se jedná o králíka, kočku nebo koně

Důležité faktory, na kterých závisí váš úspěch

  • Načasování - u klikrtréninku je potřeba vědět KDY kliknout. Když kliknete ve špatný čas, posílíte špatné chování. Např. chcete-li psovi odklikat povel "lehni" a kliknete v okamžik, NEŽ si lehne, pes následně nebude leh dokončovat, ale zastaví se kdesi ve vzduchu. Pokud naopak kliknete v okamžik, kdy se už z lehu zvedá, budete posilovat ono zvedání. Je potřeba skutečně kliknout v tu chvíli, kdy požadované chování probíhá, v tomto případě, když pes leží.
  • Kritéria - dalším z nejdůležitějších faktorů při klikrtréninku jsou kritéria, neboli malé postupné krůčky, po kterých pes bude ke konečnému chování postupovat a za které bude odměňován. Je třeba si tyto kroky stanovit předem a zvolit je individuálně podle psa, stejně tak je třeba nic neuspěchat a naopak nezůstat u jednoho kritéria příliš dlouho. Například, chceme-li psa naučit stoupnout si do nějaké krabice, kritéria budou zhruba následující: 1. Pes se přiblíží ke krabici, 2. Pes přijde ke krabici a hrábne po ní tlapkou, 3. Pes stoupne jednou packou do krabice, 4. Pes stoupne dvěma packama do krabice, 5. Pes stoupne třema packama do krabice, 6. Pes stojí celý v krabici 
  • Frekvence a kvalita posílení - v neposlední řadě je jednou z nejdůležitějších věcí, jak často a čím pejska odměňujete. Zvláště, když s klikrem začínáte nebo se pes učí nové chování, je důležité klikat opravdu často a za každý pokrok. Obecně platí pravidlo - KLIK = ODMĚNA. Je dobré používat také tzv. jackpoty, což je odměna v podobě většího množství pamlsků a používá se především u průlomů v trénincích (např. když pes poprvé provede požadované chování nebo udělá sám od sebe velký pokrok).

Techniky učení:

  • Navádění - luring - psa navádíme nejčastěji pamlskem do požadované pozice či chování
  • Zachycení chování - vyčkáme na okamžik, kdy pes provede požadované chování a v ten moment klikneme (např. když chceme psa naučit sednutí pomocí zachycení, najdeme moment, o kterém víme, že si pes sedne - často si psi sedají, když je jim připravováno jídlo - klikneme, odměníme)
  • Tvarování - shaping - pes sám vymýšlí a snaží se přijít na požadované chování, podporuje jeho tvořivost, zvyšuje sebevědomí; chování naučené shapingem je mnohem trvalejší. Místo komandování psa jej necháme, aby na chování přišel sám, člověk pouze označuje pomalé krůčky jako ve hře "samá voda - přihořívá - hoří"
  • Cílení - targeting - u této metody je pes prakticky vysílán do požadovaného chování pomocí nějakého předmětu, kterého se dotýká buď čumákem nebo packou. Jedněmi z nejčastěji používaných targetů jsou dlaň, různé podložky, tyčky, stupínky nebo také post-it papírky.

Jak začít?

Než vůbec začnete klikr používat při tréninku, je třeba kliknutí přidat nějakou hodnotu, aby pes věděl, že klik = teď něco děláš správně, teď dostaneš odměnu. Tomuto procesu se říká naklikání. Naklikání je vcelku snadný proces - vezmete si hrst pamlsků a jednoduše kliknete, dáte pamlsek psovi, kliknete, dáte pamlsek atd. Tento postup provádějte tak 3x denně a během pár dní by pes měl na kliknutí reagovat. A jak zjistíme, že pes již má reakci na klik? Vezměte klikr v okamžiku, kdy se na vás pes nedívá, klikněte a pokud se za kliknutím otočí, je naklikaný a můžete začít s dalším tréninkem.
Jakmile váš pes již reaguje na klikání, můžete přistoupit k dalšímu kroku, díky kterému váš pes lépe pochopí systém následného učení. Tomuto kroku se říká "triky s krabicí" a spočívá v tom, že jednoduše vezmete nějakou krabici, postavíte jí před psa a klikáte a odměňujete za cokoli, co pes s krabicí vymyslí - tzn. pohled na krabici, pohyb ke krabici, hrábnutí packou po krabici, čuchnutí ke krabici, stoupnutí do krabice, prostě cokoli, co pes vymyslí. Možná z počátku bude váš pes trochu ostýchavý, ale buďte trpěliví. Pokud nebude moc ochotný něco vymýšlet, můžete mu pomoci tím, že mu odměnu budete házet směrem ke krabici nebo přímo do krabice. Až vymyslí dost chování, můžete krabici obrátit dnem vzhůru a klikat různá stoupání na krabici apod.
Jak zvládnete triky s krabicí, můžete přistoupit k učení čehokoli, co vás jen napadne. Přeci jen praxí se toho naučíte vy i pes mnohem více. Triky s krabicí nejsou úplně nutné, ale zjednodušíte si tím práci.

Časté chyby

  • Klikr není nástroj přivolání!
  • Několik kliknutí, ale jen jedna odměna - po kliknutí vždy musí následovat odměna
  • Příliš uspěchaný postup - kritéria ztěžujte podle psa. Až v okamžiku, kdy pes současné kritérium s přehledem zvládá (obecné pravidlo je cca 80% úspěšných opakování), pak můžete postoupit dále
  • Příliš dlouhé setrvání u jednoho kritéria - delší zdržování se u jednoho kritéria je stejně kontraproduktivní, jako spěchání
  • Špatné načasování kliknutí - klikáte jiné chování než to, které chcete

Kde hledat inspiraci?

Videa:
  • Kikopup - youtube kanál trenérky Emily Larlham, určitě se koukněte na její videa, vysvětluje jak základy klikrtréninku, postup při učení různých triků i jak postupovat při odnaučování zlozvyků nebo problémových chování
  • Pam's Dog Academy - youtube kanál trenérky Pamely Johnson, opět zde najdete postupy různých triků, chování, her a podobně
Web:
  • Katka Lerlová - web české trenérky, kde najdete skvěle popsané postupy, doplněné názornými ukázkami
Knihy:
  • Morten Egtvedt a Cecilie Koeste - Klikrtrénink pro vašeho psa
  • Susan Garrett - Shaping - I váš pes může být šampion
  • František Šusta - Trénink je rozhovor

Přeji úspěšné klikání :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji