středa 17. června 2015

TÉMA: Množírny aneb Obchod s utrpením


O rozdílech v chovu s PP a "chovu" bez PP jsem již psala ◄ ZDE ► tentokrát bych chtěla přiblížit tématiku množíren.
Kdo je to množitel? Jak množírny fungují? Jak vlastně poznat, že se jedná o množitele? Co by vás mělo trknout už při čtení nějakého inzerátu? Jaké je jejich typické chování? 


Množírny

Často se říká, že množírny jsou továrny na štěňata, ale já s tím nesouhlasím - v továrnách v dnešním světě (nemluvím teď o zemích třetího světa, tam bude realita trochu jiná) má všechno nějaký svůj řád, jsou zde pravidla a vše má své místo. A právě proto jsou množírny pravým opakem - panuje zde naprostý chaos, špína, zvířata trpí hlady, sužují je kde jaké nemoci, mají neléčená zranění, nenavštěvují veterináře, nevidí denní světlo, množí se mezi sebou bez jakéhokoli řádu, nezávisle na příbuznosti, žijí v klecích, ve vlastních výkalech.
Psi zde žijí pouze a jen proto, aby produkovali štěňata, když fena přestane být plodná, jednoduše jí vyhodí někde venku do příkopu u silnice nebo jí vyhodí v pytli do odpadků a tím to pro ně hasne. Psy množitel nemá čipované ani tetované, takže není nejmenší šance tohoto člověka dohledat, prostě se na něj nepřijde. Netrápí se ani tím, že některý z jeho psů má nějaké zranění, je nemocný nebo má nějaké komplikace, veterinář a léčba stojí peníze a to je nepřípustné. Hlavní je vyprodukovat co nejvíce štěňat za co nejnižší náklady.
Nejspíš byste ani neuhádli k jakému plemeni, ba dokonce i živočišnému druhu, patří rodiče těchto "čistokrevných" pejsků bez PP. A za tato "čistokrevná" štěňata bez PP jsou dnes lidé ochotní dát i několik tisíc? Za toto utrpení a bolest? Jsou skutečně lidé tak slepí a povrchní, že dají na sladké řečičky, které si přečtou v inzerátu, místo aby dali na vlastní rozum?

Zdroj: google
O množírnách se díky Bohu v dnešní době mluví čím dál více, stále více organizací a jedinců proti nim bojuje, ale i přesto se stále najdou lidé, kteří tuto zrůdnost nevědomky podpoří. Nekupujte psy jako rohlíky na krámě. Zjišťujte si informace. Čtěte. Koukejte kolem sebe. Naučte se přijmout názory a argumenty lidí, kteří se v tomto pohybují, znají tuto problematiku a vědí, o čem mluví. Chápu, že je pro některé lidi těžké přenést se přes vlastní hrdost a uznat, že nemají pravdu nebo že udělali chybu, ale ti lidé to myslí dobře. Ti lidé vás a vaše rozhodnutí nekritizují proto, že je to baví nebo že mají potřebu někoho ponižovat, ale proto, že jim jde o ty psy, o nic jiného.

Jedna z mnoha množíren (zdroj: Stop-množitelům)

Jak je poznat?

Jak tedy množitele poznat? Zde je několik bodů, které by vás měly upozornit, že něco není v pořádku. Pokud při výběru štěněte "chovatel" splní několik níže zmíněných bodů, pak je jisté, že se jedná o množitele.

Inzeráty množitele

  • Má často hned několik inzerátů na štěňata více plemen, především moderních plemen
  • Používají marketingová slova jako "krásné" "úžasné" "neobvyklé" "luxusní" "za skvělou cenu" a podobně
  • Štěňata dávají k odběru dříve, než je obvyklé, tedy již před 50. dnem (což je mimo jiné i nelegální)
  • Ohání se tím, že rodiče štěňat mají PP a jsou to kvalitní a zdraví jedinci
  • Používají zdrobněliny
  • Inzerují plemena s názvy "mini" "micro" a podobně (pozn. tato plemena neexistují, jsou to pouze nedorostlí jedinci daného plemene, kteří jsou mnohdy i nakřížení s jinými plemeny, plemeno, které skutečně existuje v "mini" verzi je např. bullteriér, ve spojených státech chovají i mini verze australských ovčáků; každopádně mini verze plemen jsou velmi velmi ojedinělé)

Ukázka inzerátu od množitele (zdroj: Stop-množitelům)

Chování

  • Vykrucuje se z návštěvy u něj doma, většinou se na něco vymluví
  • Je ochotný vám i štěně dovézt, předání většinou proběhne u benzínové pumpy, na parkovišti u obchodního centra a podobně
  • K pejskovi vám nedá kupní smlouvu, a pokud o ni zažádáte, začne se vykrucovat
  • Na vaše otázky odpovídá velmi stručně, mnohdy i vyhýbavě nebo vás naopak zahrnou množstvím informací, které ani nemáte šanci zpracovat
  • Když vám předává štěně, je možné, že se začne vymlouvat na chybějící očkovací průkaz, který ale obratem pošle poštou - nevěřte mu, je to lež
  • V případě, že budete nad koupí štěněte váhat, ochotně vám nabídne slevu
  • Když se zeptáte na matku, vymluví se na to, že je momentálně u příbuzných, s manželkou/manželem na dovolené, s dětmi na výletě, zkrátka kdekoli, jen ne u štěňat
  • Často haní PP chov, vyzdvihuje nepoctivé chovatele apod.
  • Hraje na city

Pejsci

  • Často se bojí, krčí se v koutě, nejsou moc kontaktní
  • Štěňata nebývají moc aktivní, vypadají klidně
  • Štěňata bývají velmi malá, ačkoli vám prodejce uvádí dostatečný věk pro odběr od matky
  • Pejsci bývají i špinaví, mají ulepené oči apod.
  • Štěňata jsou často začervená, jelikož množitel se neobtěžoval s odčervováním či očkováním
zdroj: google

Pro více informací...

...pokud se chcete dozvědět více informací o této problematice, zde máte několik odkazů:

Stop množitelům - www.stop-mnozitelum.cz
NE množírnám - facebook/ne.mnozirnam
Nemnož doma - nemnozdoma.cz
Animal eye - organizace, která se snaží prosadit zákon, který by mohl z části pomoci bojovat proti množírnám - www.animaleye.cz

Infografika o množení - velmi přehledně znázorněná problematika množení bez PP psů


2 komentáře:

  1. Já nechápu, jak může někdo chovat psy nebo kočky jen pro peníze. Jasně, nikdo nechce dělat nic zadarmo, ale nedopřát jim důstojné podmínky pro život, mi nepřijde fér, vzhledem k tomu, že se nemohou nijak bránit. Nedávno jsem narazila na podobný článek o nelegálním chovu psů a koček a bylo mi z toho dost smutno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To souhlasím, já to nechápu ani po těch letech, co se ometám kolem útulků a organizací :( a stejně mě to vždycky vyvede z míry, čeho jsou lidé schopní :(
      Je to boj, u kterého člověk nějak nevidí nějaký konec...je to smutné :(

      Vymazat

O mně

Jmenuji se Jaina, jsem grafička, amatérská fotografka, milovnice psů a především majitelka borderáka jménem Mojo. Mezi mé největší zájmy patří kynologie, etologie psů a chovatelské potřeby a o tom všem také jsou mé články.

Máte-li nějaký dotaz, nápad na článek, či recenzi, nebo nějaké připomínky, napište mi do komentářů, na mail nebo třeba na facebooku.

@pawsitive notes 2015-2020

Osvětové články




Doporučuji